Wat doet een interieurstylist?

De definitie van een interieur stylist is: een persoon die zich bezighoudt met de inrichting van woningen, kantoren, winkels en andere soorten ruimtes. Nu duidelijk is wat een interieurstylist is, kunnen we gaan kijken naar wat een stylist doet. De werkzaamheden zijn vrijwel altijd hetzelfde. Ten eerste geeft een interieurstylist advies over kleur- en materiaalgebruik en de type en/of stijl van meubels. Hierbij worden vaak ook accessoires gebruikt, om de ruimte echt te stylen. Verder wordt er bij sommige stylisten ook advies over verlichting gegeven. Let wel op, een interieurstylist heeft niet de kennis van een lichtontwerper/lichtarchitect. Het advies zal dus vaak puur esthetisch zijn.

Maar wanneer of waarom schakel je een interieur stylist dan in? Het antwoord daarop is simpel. Dit gebeurt wanneer je het interieur nieuw leven in wilt blazen en niet weet hoe je dit zelf moet doen. Want kies je ervoor om een interieurtrend te gebruiken, of kies je juist iets wat heel tijdloos of uniek is? Een stylist kan hier heel goed bij helpen. Hij of zij kan jou helpen om de juiste keuzes voor jouw situatie te maken. In de tekst hieronder zullen we het uitgebreid hebben over wat de werkwijze van een stylist is en wat de werkzaamheden inhouden.

Werkwijze van een interieurstylist

Het proces van een stylist begint al bij het kennismakingsgesprek. Gedurende dit gesprek leert de stylist jouw situatie kennen. Er wordt direct een programma van eisen opgesteld, zodat de stylist exact weet wat de wensen en eisen zijn. Zodra de interieurstylist alle benodigde informatie heeft, wordt het gesprek afgerond. Na het gesprek wordt een moodboard gemaakt. Een moodboard is meestal een A3 vel met verschillende inspiratiebeelden erop. Deze afbeeldingen stralen een bepaalde sfeer uit die perfect voor uw situatie is. Met dit moodboard heeft de interieurstylist een handvat gedurende het hele proces. Elke keuze zal namelijk gebaseerd gaan worden op dit moodboard. Denk bijvoorbeeld aan de kleuren die in het moodboard gebruikt zijn.

Indeling 2D maken

Zodra het moodboard af is, kan het ontwerpproces beginnen. Stel dat je een woonkamer laat inrichten door de interieur stylist. Dan start het proces met het maken van schets indelingen. De stylist bekijkt op een snelle manier alle opties. Dit doet ze door te schetsen met een fineliner op een schetsrol. Het kan voorkomen dat de huidige indeling al perfect is voor de ruimte. Maar meestal is het geval dat de indeling verbeteringen nodig heeft. Na een aantal schetsen, weet de stylist precies welke indeling het beste is voor de beschikbare ruimte. De twee beste plattegronden worden bewaard en definitief gemaakt, zodat deze tijdens het adviesgesprek besproken kunnen worden.

tv meubel design wandkast design raambank design

Kleuren en materialen bepalen

Wanneer de praktische kant is afgerond, start het meest leuke proces. Het bepalen van materialen en kleuren. Tijdens het kennismakingsgesprek heeft u zelf al aangegeven wat u mooi vindt. Met deze kennis start het onderzoek. Welke materialen en kleuren passen het beste in de ruimte? Welke kleuren en materialen passen het beste bij jouw stijl/persoonlijkheid? In welke kleuren komen de materialen voor? Welke kleur- en materiaalopties zijn mogelijk bij de meubels? Al deze vragen worden stuk voor stuk beantwoord. Het kan voorkomen dat de stylist niet alle informatie ter beschikking heeft. In dat geval zal de interieur stylist contact opnemen met een woonwinkel om informatie in te winnen.

Meubels kiezen

Gedurende het materiaal- en kleuronderzoek wordt al duidelijk dat gelijktijdig ook meubels worden uitgezocht. Het uitzoeken van meubels en het onderzoek naar kleuren en materialen loopt tegelijk. Hierdoor weet je zeker dat de gekozen opties ook gerealiseerd kunnen worden. Tevens geeft dit visueel veel verduidelijking in hoe deze kleuren en materialen toegepast gaan worden. Zodra duidelijk is welke meubels het best passen bij het interieurplan, wordt er een lijst opgesteld. Ook wel de shoppinglist genoemd. Hierop staat aangegeven om welke meubel het gaat, in welke kleur/materiaal deze moet komen en wat de prijs ervan is. Dit overzicht maakt het voor jouw als klant makkelijk om het interieuradvies te realiseren.

Lichtadvies van een interieurstylist

Zoals we eerder al benoemden is een lichtadvies of lichtplan van een interieurstylist heel anders dan wanneer je naar een lichtontwerper of -architect gaat. De focus ligt bij een stylist vaak meer bij de esthetiek dan bij hoe een ruimte het beste verlicht wordt. Deze kennis is namelijk een vak apart. Het lichtadvies dat je krijgt lijkt dus veel op het meubelplan. Er wordt een overzicht gemaakt waarop staat welke lamp het is, wat deze kost en hoe die eruitziet.

Presentatie van het interieuradvies

Aan het eind van het traject zal een bijeenkomst zijn om het interieuradvies te presenteren. Tijdens dit gesprek laat de interieurstylist zien welke indeling opties het beste in uw situatie passen. Hierna wordt uitgebreid het ontwerp besproken. We gaan één voor één de meubels, kleuren en materialen langs. Bij de presentatie heeft de stylist ook de benodigde materialen mee, zodat jij als klant direct ziet wat het kan worden. Aan het eind van het gesprek zal de stylist vragen of je hulp wilt bij het realiseren van het advies. Hier is elk antwoord goed, je kunt het uitbesteden, maar ook heel goed zelf doen dankzij het uitgebreide advies.

Realisatie door een interieurstylist

Wanneer je ervoor kiest dat de interieurstylist helpt bij het realiseren van het interieuradvies, start het proces met kopen. De stylist gaat (vaak samen met jullie) naar een woonwinkel om de juiste meubels uit te zoeken. In de winkel krijg je advies over de materiaaleigenschappen. De stylist besteld de meubels, wanneer het niet nodig is om naar de winkel toe te gaan. De bezorging zal plaatsvinden bij jou thuis. Zodra de meubels arriveren is de stylist aanwezig om te helpen met het plaatsen van de meubels op de juiste locaties. Op deze manier weet je zeker dat het precies zo gerealiseerd wordt als het ontwerp.

Een interieurstylist in dienst nemen wordt steeds vaker gedaan. De voornaamste reden hiervoor is dat zij veel weten over hoe je een ruimte goed moet indelen en stylen. Ook is een stylist altijd op de hoogte van de laatste trends en weet ze creatieve oplossingen te bedenken. Om deze redenen hebben wij bij DIEVORM een stylist in dienst. Wil je graag ook jouw huis nieuw leven inblazen of help je hulp nodig bij het herinrichten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Samen kijken we naar jouw persoonlijke situatie en zorgen we ervoor dat jij helemaal blij wordt van jouw interieur. Bekijk ons portfolio of Pinterest voor inspiratie.


Hoe ziet uw ideale keuken of kast eruit?

Neem contact met ons op, we spreken u graag.
Bel 06-30295287 of vul ons contactformulier in!

Samen met mijn team maak ik het plaatje in uw hoofd visueel.

DIEVORM
ontwerpbureau

Adres:
Bruningweg 19
6827 BM Arnhem

Telefoon:
+31 6 302 95 287

Email:
info@dievorm.nl

 




    Alvast vooraf informatie delen met ons? Graag. Gebruik hiervoor de upload button.


    interieur ontwerpen_duiven_zithoek interieur ontwerpen_westervoort_woonkamer interieur ontwerpen_woning baileybrug_arnhem landelijke keuken design