Welke woonstijlen zijn er?

Als het goed is laat je interieur zien wie je bent. Is dit nog niet het geval? Dan moet je de woonstijlen eens goed bestuderen. Door een woonstijl te kiezen of meerdere woonstijlen te combineren zorg je namelijk dat jouw persoonlijkheid naar voren komt. Om jou hierbij te helpen hebben wij bij DIEVORM gezorgd voor een overzicht van de verschillende stijlen. Dus lees vooral verder en kom erachter wat jouw persoonlijke stijl is.

Om te beginnen zijn er een hoop stijlen. In deze blog behandelen we de 7 belangrijkste en meest voorkomende stijlen. Op deze manier krijg jij genoeg informatie over de verschillende woonstijlen, zonder erg overweldigd te raken. We gaan het hebben over de volgende stijlen: industrieel, modern, botanisch, romantisch, landelijk, retro en Scandinavisch.

Industriële woonstijlen

De industriële woonstijl is toch wel de stoerste stijl van allemaal. In deze stijl vind je veel ruwe materialen, zoals staal, beton en baksteen. Ook worden veel donkere kleuren gebruikt die regelmatig nog wel afgewisseld worden met lichte kleuren, zoals wit, grijs of beige. Naast de donkere kleuren en ruwe materialen worden ook veel vintage elementen toegepast. Des te ouder des te beter. Door deze ruwe en geleefde materialen te gebruiken is het karakter van de industriële stijl stoer en ruig. Het voordeel van deze stijl is dat je buizen en/of leidingen niet weg hoeft/wilt werken. Ze passen namelijk perfect in deze stijl.

Kleuren: bruintinten en donkere kleuren zoals zwart of donkergrijs. Gecombineerd met bijvoorbeeld accenten van (vaal / oud) geel, oranje, bruin, rood gecombineerd met o.a. lichtere tinten bruin, geel en/of de kleur crème / beige.

Materialen: vale / geleefde leren en oude / verweerde materialen, zoals bijvoorbeeld verroest metaal, beton en baksteen. Maar ook tweedehandse materialen en houtsoorten.

industriële woonstijlen

Moderne interieurstijlen

Van alle woonstijlen is dit de meest strakke stijl. Vaak wordt er ook minimalisme toegepast, om nog meer de strakke en rechte lijnen te benadrukken. Er wordt vrijwel altijd een basis gekozen van neutrale tinten, zoals wit, beige, grijs en zwart. De decoraties zorgen dan voor de accentkleuren. Denk aan blauw, rood of geel. Deze decoraties worden altijd zo min mogelijk toegepast. In deze stijl geldt namelijk echt, less is more. Door in grote gebaren accessoires te kiezen, in plaats van allemaal kleinere accessoires te gebruiken, wordt de stijl strakker en meer minimalistisch.

Kleuren: veel wit, zwart, beige  en grijs al dan niet afgewerkt in hoogglans. Om deze te combineren met felle accentkleuren zoals rood, blauw, oranje of geel.

Materialen: aluminium, kunststof, metaal, chroom, glad leer of staal. En een beetje glans of zelfs hoogglans is niet verboden.

moderne woonstijlen

Botanische woonstijlen

Groen, groen en nog eens groen. In deze stijl breng je letterlijk de natuur naar binnen. Dit wordt gedaan door veel planten toe te passen. Verder wordt er gebruik gemaakt van enkel natuurlijke materialen, zoals hout, rotan, wol, riet, beton en nog veel meer. Het belangrijkste is dat het materiaal zo min mogelijk bewerkt is, zodat je de natuurlijke eigenschappen blijft zien.

Kleuren: groen, zwart, wit, grijs, houtkleuren en bruintinten.

Materialen: natuurlijke materialen zoals hout, riet, rotan, wol, beton, baksteen, metaal, kurk, touw.

botanische woonstijlen

Romantische interieurstijlen

In de romantische woonstijlen komen veel zachte materialen en vormen naar voren. De meubels zijn ronder en sierlijker. Wat je regelmatig ziet terugkomen is het brocante. Brocante is charmant oud en niet antiek. Deze charme past perfect bij de romantische stijl. Veelgebruikte materialen zijn hout, linnen en katoen. Maar ook keramiek en porselein zie je veel voorkomen. De meest gebruikte kleur in deze stijl is roze. De andere kleuren komen vaak uit een pastel kleurenpallet en worden gecombineerd met donkere kleuren. Denk aan donkerroze, donkerpaars en donkerrood. Elegantie en luxe komen ook heel duidelijk naar voren bij deze stijl. Dit heeft vaak wel iets weg van de klassieke stijl.

Kleuren: donkere kleuren zoals donkerroze donkerpaars, donkerrood en donkerblauw maar ook lichte kleuren. Pastels, roze, wit, grijs, zand, crème, oudroze, licht roze en oudgroen. Tevens worden er nog eventueel gebruik gemaakt van goud, brons, zilver en crème.

Materialen: vooral veel zachte materialen, hout, marmer, (glanzende) stoffen, velours / fluweel, linnen, prints van bloemen en katoen.

romantische woonstijlen

Landelijke interieurstijlen

De landelijke woonstijl lijkt veel op de botanische stijl. Er wordt namelijk veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, en dan voornamelijk hout. Het liefst in meerdere soorten en zo min mogelijk afgewerkt. In een landelijk interieur ervaar je rust, comfort en sfeer. Dit komt door het karakter van de verschillende houtsoorten. Het geeft een knus en platteland gevoel. Het kleurenpallet komt uit de natuur, denk aan groen, bruintinten en (vergrijsd) blauw.

Kleuren: veel kleuren uit de natuur, denk aan taupe, zand, linnen, beige maar ook bruin, groen, grijs en eventueel (vergrijsd) blauw.

Materialen: vooral veel hout, en dit hoeft niet altijd afgewerkt te zijn maar best nog wel grof en robuust zijn. Verder zie je wol, linnen, gebreide items, katoen, vachten, grof geweven stoffen en natuursteen.

landelijke woonstijlen

Retro interieurstijlen

De retro woonstijl is geïnspireerd op de jaren 50, 60 en 70. Retro is een afkorting van het woord retrospectief. De definitie hiervan is terugkijken. In deze woonstijlen worden veel vintage objecten gebruikt. Wanneer mogelijk zijn ook de meubels vintage, als dit niet mogelijk is, dan zijn het nieuwe meubels die beïnvloed zijn door deze jaren. Door vintage elementen te hebben, krijgt deze interieurstijl veel karakter. Hier geldt ook de regel more is more. Des te meer kleur of vintage objecten, des te beter.

Kleuren: oranje, groen, bruin en geel zijn typische kleuren voor deze woonstijl. Maar denk ook aan de populaire kleuren olijfgroen, okergeel, smaragdgroen, vintage oranje en/of donkerbruin.

Materialen: één materiaal is heel belangrijk en dat is hout.

retro woonstijlen

Scandinavische woonstijl

De Scandinavische stijl is erg helder. Dit komt door het gebruik van veel wit en licht. Het karakter van deze stijl is basic en rustig. Dit zorgt ervoor dat deze stijl goed te combineren is met de stijlen die hierboven genoemd zijn. Bij de moderne stijl gold less is more, ook hier bij de Scandinavische stijl geldt deze regel. Het enige verschil is dat in deze stijl de kleine items ook goed gebruikt worden. In deze stijl wordt met vrij weinig kleur gewerkt. Meestal is het zwart, grijs of wit in combinatie met lichte natureltinten. Het materiaal dat het meest toegepast wordt is licht/blank hout. Ook linnen en vilt zie je terugkomen. Het belangrijkst bij deze stijl is dat de materialen duurzaam zijn.

Kleuren: veel wit, lichte & zachte kleuren zoals pastelroze, pastelgroen of pastelgeel. Dit wordt eventueel aangevuld met felle accentkleuren, natureltinten, grijs en zwart.

Materialen: natuurlijke en duurzame materialen zoals (blank) hout, linnen, vilt, katoen.

Scandinavische woonstijlen

Welke woonstijl past bij jou?

Nu je de verschillende woonstijlen hebt bekeken weet je misschien al precies wat er bij jou past. Het kan zijn dat je en foto hebt gezien en dacht, JA dit is het helemaal. Als dat nog niet het geval is dan kunnen wij bij DIEVORM je wel helpen. Want mogelijk vindt je van alles wat leuk en is jouw stijl dus eclectisch. De eclectische stijl is namelijk dat je alles met elkaar combineert. Deze vrije combinatie van de verschillende interieurstijlen, geeft een unieke uitstraling. Geen enkel interieur is dan hetzelfde.

Wil je graag hulp bij het inrichten van jouw woning? Of heb je advies nodig over jouw woonstijl? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Samen leren we dan jouw persoonlijke stijl kennen en passen we deze specifieke stijl toe in jouw interieur. Voor inspiratie kun je terecht op onze Pinterest pagina. Wil je meer weten over onze interieuradviezen? Bekijken dan onze adviespagina.


Hoe ziet uw ideale keuken of kast eruit?

Neem contact met ons op, we spreken u graag.
Bel 06-30295287 of vul ons contactformulier in!

Samen met mijn team maak ik het plaatje in uw hoofd visueel.

DIEVORM
ontwerpbureau

Adres:
Bruningweg 19
6827 BM Arnhem

Telefoon:
+31 6 302 95 287

Email:
info@dievorm.nl

 




    Alvast vooraf informatie delen met ons? Graag. Gebruik hiervoor de upload button.


    industrieel interieur dia 4 interieurontwerp