Hoe kan ik de kamer groter laten lijken?

Hoe kan ik de kamer groter laten lijken? Een veel gestelde vraag en wij geven jou het antwoord. Of eigenlijk, de antwoorden. Want er zijn meerdere manieren om de kamer groter te laten lijken. Het is exact zoals de gezegde: er leiden meerdere wegen naar Rome. Kortom, wil jij graag weten wat je kunt doen om je kamer groter te laten lijken? Lees dan snel verder!

Een kamer groter laten lijken door middel van verf

We starten met de basis die vrijwel iedereen kent. Het gebruik van lichte kleuren. Bij een lichte basis denken veel mensen onterecht aan alles witten. Want niet alleen wit kan de ruimte groter laten lijken. Je kunt namelijk ook heel goed voor lichte kleuren kiezen, denk bijvoorbeeld aan pastelkleuren of aan zachte aardetinten. Het gaat er vooral om dat de kleur licht kan weerkaatsen, want dan wordt de rest van de kamer beter verlicht en dus optisch groter. Donkere kleuren kunnen dit licht vaak (bijna) niet weerkaatsen, waardoor de ruimte donkerder en dus kleiner aanvoelt.

Een andere optie wat ook veel mensen niet weten is dat je juist een accentmuur kunt maken. Kies hiervoor een uitgesproken of donkere kleur en verf dan tot 10cm onder het plafond. Door de kleur niet tot aan het plafond te laten lopen, creëer je de illusie dat het plafond hoger is en voelt de ruimte dus groter aan. Tot slot is er nog de optie om koele kleuren te gebruiken. Een koele kleur voelt namelijk ruimer dan een warmer kleur. Denk bijvoorbeeld aan blauw, groen en paars in plaats van geel, oranje en rood.

Een grotere kamer door daglicht en raambekleding

De beste manier om een kamer groter te laten lijken is om te investeren in meer daglicht. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van ramen, het vervangen van een klein raam naar een groter raam of door een lichtstraat te plaatsen. Een lichtstraat is een lang framewerk met meerdere ramen op een rij. Een lichtstraat bestaat uit gekoppelde raamsegmenten en wordt vrijwel altijd in een hoek van 15 graden op het dak gemonteerd. Door een lichtstraat te plaatsen, krijg je veel meer natuurlijk licht in de kamer.

Niet alleen het toevoegen van ramen heeft invloed op de optische ruimte. Ook de raambekleding kan de ruimte groter laten lijken. De beste manier hiervoor is door gordijnen op te hangen die vanaf de grond tot aan het plafond reiken. Op deze manier benadruk je de hoogte van de kamer en lijkt de ruimte optisch groter.

Maak grote gebaren

Een erg belangrijk onderdeel van een ruimte groter laten lijken is het maken van grote gebaren. Denk hierbij aan de meubels. Veel mensen kiezen voor kleinere meubels, omdat ze denken dat hiermee de ruimte groter lijkt. Echter is dit vrijwel nooit het geval. Door grote meubels te kiezen, heb je minder losse meubels staan en wordt de ruimte rustiger. Een rustige ruimte zorgt ervoor dat de ruimte groter lijkt.

Een hele hoop accessoires neerzetten of verschillende kleine meubels toevoegen zorgen voor veel onrust. Ook het laten staan van rommel is een no-go. Elk losse element geeft onrust en maakt de ruimte kleiner. Bij het groter laten lijken van de kamer geldt echt de regel less is more.

Wat betreft kleur geldt hier ook de less is more principe. Werk met zoveel mogelijk kleur uit hetzelfde pallet waardoor je een ton sur ton verhouding krijgt. Door hiervoor te kiezen, lijkt de ruimte groter en kun je de ruimte aankleden met een paar kleurrijke accessoires. De ideale verhouding hiervoor is ongeveer 80% basiskleur en 20% knalkleur.

Houdt het luchtig

Wat ook heel belangrijk is bij het groter laten lijken van de kamer is het kiezen van luchtigheid. Kies voor meubels op hoge poten. Meubels die tot aan de grond komen voelen veel zwaarder aan, waardoor de ruimte kleiner oogt. Dit principe geldt natuurlijk ook voor de verlichting. Als je kiest voor armaturen met een open kap zal er veel meer licht verspreiden door de ruimte en voelt de kamer dus groter.

Tot slot is transparantie erg handig om toe te passen. Want transparante meubelen geven een ruimtelijker gevoel dan normale meubelen. Denk bijvoorbeeld aan een glazen tafel in plaats van een massief houten tafel. Ook het toepassen van glazen deuren werkt erg ruimtelijk. Wat je de laatste 2 jaar veel ziet is dat mensen kiezen om in huis stalen deuren met glas toe te passen. Hierdoor komt er meer daglicht de kamer in en kun je verder de andere ruimtes inkijken.

Maak gebruik van je muren

Eerder benoemden we al dat het niet handig is om veel losse elementen op de grond te hebben en dat je liever de regel less is more toepast. Maar hoe kun je dan wel de ruimte nog benutten? Maak gebruik van je muren! Je kunt heel goed de hoogte van de kamer gebruiken om meer ruimte te benutten. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van zwevende schappen of plaats hoge smalle wandkasten.

Een ander goeie tip is om gebruik te maken van (grote) spiegels in de kamer. Je creëert optisch een grotere ruimte door spiegels aan de muur te hangen. Dit komt omdat de spiegels de ruimte en het licht reflecteren.

Een kamer groter laten lijken door middel van organische vormen

Een veel voorkomende gedachte is dat je in een kleine woning alles tegen de muren moet zetten, zodat je genoeg loopruimte hebt. Maar dit wordt onterecht gedacht. Je laat de ruimte groter ogen door ervoor te kiezen om organische vormen te combineren met de geometrische vormen. Kies bijvoorbeeld voor een ronde eetkamertafel of een rond vloerkleed. Op deze manier kun je de rechte vormen van de andere meubels breken. Durf ook om de meubels van de muren af te zetten, in plaats van er strak tegenaan. Door ruimte tussen de muur en de meubels te laten, voelt de kamer vanzelf luchtiger.

interieur trends soft shapes

Kamer groter laten lijken door horizontale of verticale lijnen

En tot slot het laatste advies, benadruk de horizontale of verticale lijnen. Hiermee bedoel ik dat je goed moet kijken waar de problemen van de kamer liggen. Is het plafond laag, is de ruimte erg smal of is de ruimte erg donker? Een kamer groter laten lijken doe je door de verticale lijnen te benadrukken bij een laag plafond. Dit doe je bijvoorbeeld door een verticale baan op de muur te schilderen, of door lange gordijnen toe te voegen.

Wil je de kamer juist groter laten lijken door middel van horizontale lijnen? Kijk dan goed naar je vloer. In een smalle kamer kies je ervoor om de vloer in de breedte te leggen. Hierdoor lijkt de ruimte optisch breder te worden. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een gietvloer te laten plaatsen. Door geen naden te hebben voelt de ruimte groter aan. Door middel van een vloerkleed met een lijnpatroon kun je dan de kamer nog groter later lijken. Deze leg je dan zo neer dat de lijnen in de breedte liggen.

Kortom op de vraag, hoe kan ik een kamer groter laten lijken?, zijn veel antwoorden van toepassing. Je kunt er zelf voor kiezen om een of meerdere van deze oplossingen te gebruiken. Ervaar je moeite met het beslissen van een oplossing? Of weet je niet zeker welke oplossing het beste bij jouw situatie past? Vraag dan interieuradvies bij ons aan! Wij komen graag bij jou thuis langs en helpen jou met het goed stylen van de ruimte. Heb je toch behoefte aan meer advies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en boek een kennismakingsgesprek. Samen bekijken we welk interieuradvies pakket het beste bij u past en maken we van uw huis een thuis. Voor inspiratie kun je onze andere blogs lezen of bekijk ons Pinterest pagina. Wilt u liever eerst onze afgeronde projecten bekijken? Ga dan naar ons portfolio.


Hoe ziet uw ideale keuken of kast eruit?

Neem contact met ons op, we spreken u graag.
Bel 06-30295287 of vul ons contactformulier in!

Samen met mijn team maak ik het plaatje in uw hoofd visueel.

DIEVORM
ontwerpbureau

Adres:
Bruningweg 19
6827 BM Arnhem

Telefoon:
+31 6 302 95 287

Email:
info@dievorm.nl

 
    Alvast vooraf informatie delen met ons? Graag. Gebruik hiervoor de upload button.


    interieur trends soft shapes industrieel interieur dia 4 interieurontwerp