Hoe kies je een keuken die bij je past?

Een keuken uitzoeken is vaak moeilijker dan gedacht. Want hoe kies je een keuken die bij je past? En waar kun je deze keuken dan kopen? In Nederland zijn er namelijk heel veel keukenzaken en daarnaast zijn er ook nog meubelmakers die keukens bouwen. Hoe moet je dan ooit kiezen tussen al deze bedrijven? In deze blog vertellen we alles wat je moet weten. We maken het verschil duidelijk tussen meubelmakers en keukenzaken. En verder leggen we met een stappenplan uit hoe je het beste een keuken kan uitkiezen.

hoe kies je een keuken keukenindeling lade hoogtes

Zoals eerder genoemd werd is er een verschil tussen meubelmakers en keukenzaken. Het grootste verschil zit in de productie van de keuken. Bij keukenzaken gebruiken ze standaardmaten en hoeft vaak alleen de stijl bepaald te worden. Met deze standaardmaten is het vaak ook onmogelijk om alle beschikbare ruimte te benutten. Bij meubelmakers is dit dus anders. Zij maken elke keuken op ambachtelijke wijze op maat. Ze gebruiken alle beschikbare ruimte en kunnen heel unieke keukens ontwerpen. Nu je dit verschil weet, kun je bepalen waar je de keuken zou willen kopen. Het stappenplan hieronder gaat helpen met het bepalen hoe jouw droomkeuken eruit moet gaan zien.

Stap 1: hoe kies je een keuken in jouw persoonlijke situatie?

Elk huishouden heeft een andere persoonlijke situatie. Zo heeft de één hoge plafonds en de ander een unieke indeling. Sommige hebben veel ruimte en anderen weinig ruimte. Hierdoor is elke keuken anders. Het is dus erg belangrijk dat je goed kijkt naar jouw eigen situatie. De volgende vragen kunnen hierbij helpen.

  1. Heb je een grote of een kleine keuken?
  2. Heb je ruimte voor een hoekkeuken of wordt het een rechte keuken?
  3. Is het mogelijk om een (kook)eiland te plaatsen?
  4. Is het mogelijk om een open keuken te creëren?
  5. Heb je de ruimte om een woonkeuken te maken of is er enkel ruimte om te koken?
  6. Zijn er leidingen niet te verplaatsen, waardoor bepaalde punten al vooraf bepaald zijn?

Zodra je deze vragen hebt beantwoord, wordt duidelijk wat jouw persoonlijke situatie is en wat de mogelijkheden zijn voor jouw droomkeuken.

Stap 2: Hoeveel heb je over voor jouw droomkeuken?

Nu je weet wat jouw situatie is, kun je bepalen wat je over hebt voor de keuken. Wil je de bestaande keuken alleen renoveren, of ga je een nieuwe keuken laten maken? Wordt de keuken op maat gemaakt of is een standaard keuken ook goed? Deze vragen hebben invloed op de prijs van jouw keuken. Een keuken op maat laten maken is namelijk duurder dan een standaard keuken. Ook een nieuwe keuken in plaats van een keukenrenovatie kost vaak meer.

Wat verder nog invloed heeft is het gebruik van materialen. Er zijn veel verschillende aanrechtbladen en plaatmaterialen die je voor de keuken kunt kiezen. Verder is massief hout nog mogelijk en dan hebben we het nog niet eens gehad over de keukenapparatuur. Dit heeft allemaal invloed op de prijs. Gemiddeld genomen kost een standaard keuken rond de € 12.000, – euro en een keuken op maat rond de € 40.000, – euro. Bepaal dus vooraf hoeveel geld je in de keuken wil en kan steken. Hierdoor kun je makkelijker bepalen of een maatwerk keuken een optie is.

Stap 3: Waar moet je op letten bij het kopen van een keuken?

Stel nou dat je niet het geld hebt voor een keuken op maat en voor een standaard keuken gaat. Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten bij het kiezen van een keuken. Het belangrijkste waar de keuken aan moet voldoen is de keukendriehoek. Dit is een richtlijn om te bepalen waar de wasbak, kookplaat en koelkast komt. Deze afstand wordt namelijk het meest afgelegd in de keuken. En dat is logisch, want je haalt eten uit de koelkast, wast het in de spoelbak en bakt het op de kookplaat. De loopafstand wordt berekend door de drie zijden van de driehoek op te tellen. Als dit tussen de 8m en 10m is, valt jouw keuken onder de meest praktische indeling. Dit is echter alleen een leidraad, want bij een rechte keuken is dit natuurlijk niet zo te berekenen. Wij raden dan aan om de afstand tussen wasbak en kookplaat onder de 2m te houden. Tussen deze twee onderdelen gebeurt namelijk de meeste interactie. Verder is het belangrijk om bij het kopen van een keuken te letten op de keukenapparatuur. Wil je ingebouwde apparaten of laat je ze los in de ruimte staan? En heb je de voorkeur voor een specifiek merk of kies je voor tweedehands keukenapparaten?

Ten slotte is het belangrijk op te letten bij het plaatsen van de keuken. Het is bijvoorbeeld eenvoudiger om recht door een ruimte heen te gaan in plaats van de hoek om te moeten. Oftewel, vraag jezelf af of de keuken makkelijk bereikbaar is. Ook is het belangrijk om te weten of alle leidingen en aansluitpunten op de juiste plek zitten. Want anders moeten deze verplaatst worden voordat de keuken geplaatst wordt.

Stap 4: Hoe gaat jouw droomkeuken eruitzien?

Nu we alle belangrijke elementen hebben behandeld, is het tijd om te bepalen hoe de keuken eruit gaat zien. Als eerste kies je een stijl. Wil je minimalistisch, modern, design, natuurlijk, landelijk, klassiek of industrieel? Zodra je dit weet kun je gaan kiezen welke kleuren en materialen je wilt gebruiken. Stel dat je een moderne en natuurlijke keuken wilt. Dan kies je bijvoorbeeld voor echt natuursteensteen of composiet met een natuursteen look. Dan wil je waarschijnlijk massief hout of plaatmateriaal met een houtlook. Vooral de kleuren bruin en groen komen dan veel terug. Maar als je een moderne trendy keuken wilt, dan kies je sneller voor een zwarte greep loze keuken, met ingebouwde keukenapparatuur.

Bepalen wat jij mooi vindt in de keuken hoeft niet heel moeilijk te zijn. Ga naar een aantal showrooms van keukenleveranciers en kijk naar wat je mooi vindt. Door deze inspiratie op te doen, weet je sneller wat je wel en niet wilt in jouw keuken. Ook Pinterest en Instagram kunnen goed helpen bij het opdoen van inspiratie.

High_end_design_keuken_zwart_donker_Arnhem_Schuytgraaf_hout

Dus hoe kies je een keuken die bij je past?

Kortom het kiezen van een keuken die bij je past is een persoonlijk proces. Jij analyseert de beschikbare ruimte en bepaalt de mogelijkheden. Daarna kies je de kleuren en materialen voor in de keuken die passen bij jouw stijl. Dit proces kan ondersteunt worden door een interieuradviseur of verkoper. Zo weet jij zeker dat jouw droomkeuken ook realiteit kan worden.

Wil je weten welke keukens wij gemaakt hebben? Bekijk dan ons portfolio! Voor meer inspiratie kun je terecht op onze Instagram en Pinterest. Wil je hulp bij het kiezen van een keuken? Neem dan contact met ons op via de mail of telefoon. Samen ontwerpen wij dan jouw droomkeuken.


Hoe ziet uw ideale keuken of kast eruit?

Neem contact met ons op, we spreken u graag.
Bel 06-30295287 of vul ons contactformulier in!

Samen met mijn team maak ik het plaatje in uw hoofd visueel.

DIEVORM
ontwerpbureau

Adres:
Bruningweg 19
6827 BM Arnhem

Telefoon:
+31 6 302 95 287

Email:
info@dievorm.nl

 
    Alvast vooraf informatie delen met ons? Graag. Gebruik hiervoor de upload button.


    voorpagina_moderne_design_keuken_groen_velp_quooker_eiland Rotterdam_keuken_high end_DecoLegno_natuurlijk_design_DieVorm zwarte_keuken_renovatie_Utrecht moderne_keuken_Arnhem_Nijmegen Inbouw-Keuken-Amsterdam-RVS designkeuken op maat wit