Inspiratie: indeling woonkamer voorbeelden

Indeling woonkamer voorbeelden, precies wat jij nodig hebt bij het opnieuw inrichten van jouw huis. Dit kan namelijk een eindeloos proces zijn, wanneer je niet weet waar je moet beginnen. Inspiratie doet dan echt wonderen. Wij bij DIEVORM willen hierbij graag helpen. Daarom hebben we deze blog geschreven en geven we tips en voorbeelden over woonkamer indelingen.

De woonkamer indeling start met de huidige indeling analyseren. Want wat staat goed, en wat moet veranderd worden? Bekijk ook naar hoe je de ruimte gebruikt, loop je ergens makkelijk tegen aan bijvoorbeeld? Of voelen de verhoudingen van de meubels niet goed? Zodra je helemaal duidelijk hebt wat de huidige situatie is, kon je beginnen met het aanpassen van de indeling. Maar wat zijn de verschillende opties? De volgende indeling woonkamer voorbeelden geven je een idee en helpen je op weg.

Rechte indeling woonkamer voorbeelden

De eerste indeling is de rechte woonkamer. In deze plattegrond is goed te zien dat de keuken, eetkamer en woonkamer in elkaar overlopen. Ook is duidelijk dat de ruimte al redelijk bepalend is, doordat aan de achterzijde van de woning een deur en raam is richting de tuin. Verder is de keuken gelijk bij binnenkomst geplaatst. Hierdoor is het vrij duidelijk dat vanuit de keuken, de eethoek komt en tot slot de zithoek. Door de open trap lijkt de ruimte groter, dit is echter niet zo. De trap neemt vrij veel ruimte in, doordat deze midden in de ruimte staat. Een rechte woonkamer indeling is één van de lastigste indelingen die je kunt maken. Dit komt doordat de ruimte vaak erg langwerpig is.

Nu de ruimte geanalyseerd is kunnen we de gekozen indeling bespreken. De wens vanuit de klant is een royale hoekbank en een eettafel groot genoeg voor 6 personen. Met deze informatie zijn wij aan de slag gegaan. Als snel bleek dat alle meubels rechthoekig houden geen optie werd. Dit maakte de ruimte erg hard. Daarom hebben we ervoor gekozen om een ovale tafel en ronde salontafels toe te passen.

In de plattegrond is te zien dat de ruimte vrij klein is, toch is elke centimeter goed benut en hebben we vooral gebruik gemaakt van grote gebaren. De rest van de ruimte is zoveel mogelijk vrij gebleven. Hierdoor kan de verticale ruimte benut worden en blijft de ruimte goed overzichtelijk.

Open woonkamer indeling

De volgende indeling heeft ook weer een open indeling. Deze ruimte is ten opzichte van het vorige voorbeeld erg groot. Hier is het dus belangrijk om goed te kijken dat de meubels niet te klein zijn voor in de ruimte. De open ruimte die we hier hebben kan zowel fijn zijn als enorm onhandig. Want waar plaats je je meubels en hoe benut je de ruimte op een goede manier? Op het voorbeeld hieronder zullen we het duidelijker maken.

De plattegrond laat duidelijk zien dat er veel ruimte beschikbaar is. De bank met een U-vorm heeft een zee van ruimte om zich heen, waardoor deze vrij in de woonkamer kan staan. Een op maat gemaakte tv-meubel wordt tussen de muur en het raam geplaatst tegenover de bank. Hierdoor wordt de lengte van de muur optimaal benut. De keuken bestaat uit een kastenwand en kookeiland. Dit kookeiland is 3 meter breed. Om deze grote vormen te benadrukken, hebben we ervoor gekozen om een net zo lange eetkamertafel te plaatsen en direct uit te lijnen met het kookeiland.

Door voor grote robuuste meubels en vormen te kiezen, vallen ze niet weg in de ruimte. Op dit moment zijn enkel de eetkamertafel, het tv-meubel en de bank geplaatst. Er is nog voldoende ruimte om een mooie vitrinekast of een roomdivider te plaatsen. Door een roomdivider te plaatsen tussen de keuken en woonkamer, krijg je meer afgesloten ruimtes en kun je meer geborgenheid creëren.

Geometrische vormgeving en veel glas

Om de indeling woonkamer voorbeelden compleet te maken eindigen we met een ruimte die voornamelijk omringt wordt door ramen. Door deze ramen is het lastig om meubels tegen muren aan te zetten. Hierdoor moet vrijwel alles los in de ruimte komen te staan. Op de afbeelding hieronder is te zien hoe wij dat voor deze klant hebben gedaan.

Op de plattegrond is te zien dat enkel de muur naar de keuken en een stukje buitenmuur gebruikt kunnen worden voor het plaatsen van meubels. De rest van de muren zijn voorzien van grote ramen. Doordat de ramen bijna de hele woonkamer omringen staan de meubels los van de wanden. De aansluitingen van de televisie en de houtkachel bepaalden al snel genoeg de locatie van de zithoek. Hierdoor kom de ruimte voor de eethoek ook makkelijk bepaald worden. Dit moest of bij binnenkomst zijn of verder in de ruimte dicht bij de ramen. Wij hebben ervoor gekozen om de tafel meer bij de ramen te zetten, zodat er nog ruimte was voor een dressoir en vitrinekast. Deze hebben wij tegen de muur geplaatst.

Doordat de indeling van de ruimte al vrij snel duidelijk was, is het bijna onmogelijk om hiervan af te wijken. De enige andere mogelijkheid was namelijk een verbouwing. Dan zouden er een aantal ramen weggehaald moeten worden, zodat er meer dichte muren beschikbaar zijn.

Indeling woonkamer voorbeelden tips

Hierboven heb je drie indeling woonkamer voorbeelden gezien. Dit is natuurlijk een kleine greep van alle mogelijkheden die er zijn. Daarom hebben wij nog wat tips die wij aan jou willen meegegeven.

  • Kies voor contrast. Een kamer voelt ruimtelijker wanneer je kiest voor contrast. Denk hierbij aan donkere kleuren in combinatie met lichte kleuren. Of voor harde materialen en zachte materialen, zoals beton en wol.
  • Maak grote gebaren. Kies voor royale meubels en minder losse kleine meubels. Dit zorgt voor onrust en hierdoor zal de kamer er kleiner uit zien. Heb je toch meer losse spullen, groepeer ze dan. Dat oogt minder rommelig.
  • Creëer zones. Als je een open indeling hebt is het handig om zones te maken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een vloerkleed neer te leggen, waardoor die ruimte een specifieke zone wordt. Als je kiest voor verschillende kleden, dan wordt elke zone ook echt anders.
  • Combineer oud met nieuw. Oude meubels hebben vaak meer karakter dan nieuwe meubels. Dus kijk eens een keer in de kringloop, of kies een meubel wat gerestaureerd is. Ook kun je in een erg klassieke woning het interieur juist erg modern maken. Op die manier combineer je dan ook oude en nieuwe elementen.

En tot slot wees jezelf! Elk interieur is een weerspiegeling van de bewoners die daar wonen. Het is persoonlijk en hierdoor ook uniek. Hopelijk heb je de nodige hulp gehad van deze indeling woonkamer voorbeelden. Lukt het toch nog niet om zelf een indeling te maken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en dan realiseren we samen jouw droominterieur. Voor meer inspiratie kun je terecht op onze Instagram of Pinterest. Bekijk ons portfolio voor de afgeronde projecten.

Wil je graag interieuradvies en ben je benieuwd naar de kosten? Bekijk dan onze advies pakketten en kies wat het beste bij jou past!


Hoe ziet uw ideale keuken of kast eruit?

Neem contact met ons op, we spreken u graag.
Bel 06-30295287 of vul ons contactformulier in!

Samen met mijn team maak ik het plaatje in uw hoofd visueel.

DIEVORM
ontwerpbureau

Adres:
Bruningweg 19
6827 BM Arnhem

Telefoon:
+31 6 302 95 287

Email:
info@dievorm.nl

 
    Alvast vooraf informatie delen met ons? Graag. Gebruik hiervoor de upload button.


    industrieel interieur dia 4 interieurontwerp