Interieur ontwerpen: waar moet je rekening mee houden?

Een interieur ontwerpen kan erg lastig zijn. Vooral als je niet weet waar je allemaal rekening mee moet houden of moeite hebt met het visualiseren hoe een ruimte eruit gaat zien. Om dit proces makkelijker te maken, hebben wij bij DIEVORM een stappenplan samengesteld. Dit stappenplan beschrijft per onderdeel welke informatie je nodig hebt en welke acties jij zelf moet ondernemen. Vind je het nog steeds lastig om jouw eigen interieur te ontwerpen? Dan kunnen wij bij DIEVORM jou helpen. Onze interieurontwerpers staan voor jou klaar om jouw droom interieur samen te stellen.

Het stappenplan voor het ontwerpen van een interieur bestaat uit 7 stappen. De eerste stap is het analyseren en onderzoeken van de ruimte. Vervolgens ga jij met die informatie aan de slag en wordt steeds verder in het stappenplan duidelijk hoe jouw interieur eruit gaat zien. De laatste stap is het realiseren van jouw ontwerp. In de alinea’s hieronder zullen we stap voor stap uitleggen hoe je elk onderdeel kunt uitvoeren en hoe je jouw favoriete interieur kan ontwerpen.

Plattegrond van het interieur ontwerpen

Zoals hiervoor al werd benoemd, is de eerste stap het analyseren en onderzoeken van de ruimte. Dit doe je door je plattegrond erbij te pakken en goed te kijken naar wat je allemaal ziet. Zijn er draagmuren aanwezig? Waar zitten de ramen en deuren? En waar zijn de aansluitpunten? Wanneer je geen plattegrond hebt, moet je zelf de ruimte opmeten. Dit kun je doen met een rolmaat of met een lasermeter. Let goed op dat je strak opmeet en dat je liever iets omlaag afrondt dan naar boven. Dan weet je zeker dat het uiteindelijk altijd past. De schaal voor het zelf tekenen van de ruimte is meestal 1:50. Dit betekend dat 1cm op papier 50cm in het echt is. Een muur van 8m is dan 4cm. Wil je liever wat groter werken? Neem dan een schaal van 1:20. Wanneer je weet hoe de ruimte in elkaar zit en waar alle belangrijke punten zitten, kun je verder met het interieur ontwerpen.

interieur trends soft shapes

Inspiratie opdoen

Om jouw favoriete interieur te ontwerpen is het belangrijk dat je weet welke richting je op wilt gaan. Wil je een trend die momenteel erg hip is, of wil je een tijdloze uitstraling? Kies je voor modern, landelijk of botanisch? Al deze interieurstijlen zijn belangrijk bij het ontwerpen van jouw interieur. Want alleen jij kunt bepalen wat je mooi vindt. Een makkelijke manier om inspiratie op te doen is om door woonwinkels heen te lopen en woonmagazines te bekijken. Zo kun je foto’s maken en afbeeldingen knippen uit de magazines. Deze afbeeldingen voeg je dan samen op één vel papier en dit wordt dan jouw persoonlijk moodboard. Op dit moodboard is dan te zien wat jouw ultieme woonstijl is.

Dit proces kun je natuurlijk ook gewoon online doen. Je maakt dan een Pinterest account aan en hierop kun je dan een bord maken waarop je al jouw inspiratiebeelden vastpint. Dit is dus een digitaal prikbord.

Meubels kiezen

Nu duidelijk is welke beschikbare ruimte er is en hoe het interieur eruit moet gaan zien. Starten we met de indeling. Dit is vaak een wat lastiger onderdeel. Om het makkelijker te maken hebben we dit ook opgedeeld in een aantal stappen. De eerste stap is het bepalen welke meubels er blijven in het nieuwe interieur. Deze meubels ga je dan opmeten, je hebt hiervoor de breedte en diepte nodig. Als je alles gaat vernieuwen, is het belangrijk dat je de maten opzoekt van de nieuwe meubels. Deze meubels ga je op schaal tekenen, zodra je alle maten hebt. Dit kunnen simpele vormen zijn, waarin geschreven staat wat voor meubel het is. Deze tekeningen van de meubels knip je vervolgens uit.

Indeling maken

Je hebt nu een selectie aan meubels die je in het interieur wilt plaatsen. Door deze tekeningen op de plattegrond te leggen kun je gaan schuiven. Doordat je nu geen definitieve indeling hebt, durf je sneller gewaagde opstellingen te maken. Let op, het is handig om tussendoor foto’s te maken van je gemaakte indelingen. Bij het maken van indeling is het belangrijk dat je goed let op de doorloopruimte. Dit zijn de looppaden in het interieur. Een richtlijn die wij altijd aanhouden voor de doorloopruimte is minimaal 1m breed. Door deze afmeting aan te houden, wordt je interieur nooit te propperig. Het leuke aan deze manier van interieur ontwerpen, is dat je snel indelingen kunt maken, geen papier verspilt en direct ziet hoe een ruimte ingedeeld wordt.

interieuradvies van Amsterdam tot Arnhem

3D interieur ontwerpen

Bij het maken van een indeling wordt al goed duidelijk hoe de ruimte eruit gaat zien. Ervaar je toch nog moeite met het visualiseren van de kamer? Maak dan een 3D ontwerp. Er zijn veel programma’s waarin je makkelijk je interieur in 3D kunt tekenen. Een goed voorbeeld hiervan is Sketchup. In dit programma, kun je dan makkelijk meubels plaatsen en alles bij elkaar zien. In Sketchup kun je naast het plaatsen van meubels, ook bezig zijn met het bekijken van materialen en kleuren. Je kunt makkelijk van een meubel, vloer of wand het materiaal of de kleur wijzigen. Dankzij Sketchup wordt dan heel snel duidelijk hoe jouw unieke interieurontwerp eruit gaat zien.

Kleuren/materialen bepalen

Zoals hierboven benoemd is kun je in Sketchup goed zien hoe materialen en kleuren eruit gaan zien in de ruimte. Toch blijft het bekijken van materialen en kleuren in de winkel het beste. Je kunt in de woonwinkels de verschillende stalen zien voor jouw meubels. In de winkel kun je dan verschillende combinaties maken om jouw favoriete interieur te ontwerpen. Dit is natuurlijk wel wanneer je alles bij één winkel koopt. Bij sommige winkels kun je stalen opvragen, zo kan je ook in andere winkels de kleur en/of materiaal combinaties maken. Dit is handig voor bijvoorbeeld je keuken of vloer. Deze worden vaak in speciaalzaken verkocht en niet in een woonwinkel. Dit maakt het vaak lastig om dan een goede kleurcombinatie te maken. Door het meenemen van stalen kun je dit probleem dan oplossen.

Lichtplan ontwerpen

De op één na laatste stap is het lichtplan. En nu horen wij je denken, lichtplan wat moet ik daar dan mee? Dat gaan wij je uitleggen. Je hebt zelf door middel van het stappenplan een interieur ontwerp gemaakt. Hiervan is op dit moment de indeling, stijl en kleuren/materialen van bekend. De indeling is erg belangrijk voor het lichtplan. Want nu je de indeling hebt, kun je bekijken waar je lampen wilt of nodig hebt. Bijvoorbeeld boven de eettafel of in de leeshoek. Door goed te bekijken waar de aansluitpunten zitten, kun je bepalen of er punten toegevoegd of verplaatst moeten worden.

Een makkelijke manier van een lichtplan maken is het verdelen van de soorten verlichting. De eerste is praktische verlichting. Deze lampen verlichten de hele ruimte. Dit is bijvoorbeeld een eetkamerlamp of zijn spots in de woonkamer. De tweede soort verlichting is functionele verlichting. Denk hierbij aan de leeslamp of een lamp boven het kookeiland voor tijdens het koken. De laatste soort is sfeerverlichting. Deze verlichting zet je aan om sfeer in het interieur te brengen.

Deze drie soorten verlichting kun je ieder een eigen kleur geven. Op de plattegrond zet je dan ronde cirkels in de kleur van het soort verlichting. Op deze manier zie je visueel waar welke verlichting moet komen.

Interieur ontwerpen: De realisatie

Tot slot komen we bij het laatste onderdeel. De realisatie van jouw eigen interieur ontwerp. Dit kun je natuurlijk geheel zelf doen, maar ook (deels) uitbesteden. Ga je bijvoorbeeld zelf schilderen, vloeren leggen en verbouwen? Of kies je ervoor om bepaalde onderdelen door een bedrijf te laten doen. Deze keuze ligt geheel bij jou. Zodra alle basis onderdelen klaar zijn, kun je de meubels gaan plaatsen op de door jou bedachte plekken. Nu komt jouw ontwerp pas echt tot leven. Dit is ook het moment dat duidelijk wordt of je echt goed hebt gemeten en of de kleuren ook echt goed bij elkaar passen. Maar het belangrijkste blijft natuurlijk of jij het mooi vindt.

Advies bij het maken van interieur ontwerpen

In het stappenplan heb je gelezen hoe je het beste een interieur ontwerp kunt maken. Dit lijkt vaak veel makkelijker dan het is. Daarom maken wij bij DIEVORM nu ook interieur ontwerpen en geven wij interieuradvies. Wij nemen graag uw zorgen uit handen en maken jouw droominterieur. Wil je meer te weten komen over onze diensten? Of wil jij graag een vrijblijvend gesprek aangaan over jouw project? Neem dan contact met ons op! Samen maken we dan jouw droom interieur. Voor inspiratie kun je terecht op onze Instagram, Pinterest en in ons portfolio.


Hoe ziet uw ideale keuken of kast eruit?

Neem contact met ons op, we spreken u graag.
Bel 06-30295287 of vul ons contactformulier in!

Samen met mijn team maak ik het plaatje in uw hoofd visueel.

DIEVORM
ontwerpbureau

Adres:
Bruningweg 19
6827 BM Arnhem

Telefoon:
+31 6 302 95 287

Email:
info@dievorm.nl

 
    Alvast vooraf informatie delen met ons? Graag. Gebruik hiervoor de upload button.


    interieur ontwerpen_woning baileybrug_arnhem interieur ontwerpen_woning_baileybrug interieur ontwerpen_duiven_zithoek interieur ontwerpen_keuken_duiven interieur ontwerpen_westervoort_leefruimte interieur ontwerpen_westervoort_woonkamer interieur ontwerpen_westervoort_zithoek