Interieur trends van 2023

Elk jaar introduceren we de nieuwste trends op gebied van interieur. Welke kleuren en materialen gaan we zien en van welke nemen we afscheid? Ook bekijken we de meest trendy woonstijlen die we dit jaar gaan terugzien. Dus waar wacht je nog op? Lees snel verder en kom erachter wat de interieur trends van 2023 zijn.

Interieur trend 1: minimalisme in de Japandi stijl

Een trend die afgelopen jaar al in opmars was. De Japandi stijl. Een mix van de Scandinavische en Japanse stijl, waarbij de kenmerken, duurzaamheid en minimalisme zijn. In deze trend zie je veel verschillende lichte bruintinten terugkomen die ton-sur-ton worden toegepast. Ook wordt er vrijwel alleen gebruik gemaakt van natuurlijke lichte materialen. In onze blog over de Japandi stijl kun je alles lezen over deze prachtige rustgevende opkomende stijl.

In het minimalisme vind je strakke vormen, ingetogen kleuren en natuurlijke materialen. Functionaliteit en comfort zijn de belangrijkste kernwaarden. De motto Less is More komt in het minimalisme echt tot haar recht. We nemen genoegen met minder accessoires om ruimte te maken voor rust. Door op deze manier de ruimte in te richten, verminderen we prikkels en kunnen we makkelijker een stapje terug doen om te rust te komen. 

Statement interieur trends van 2023: het maximalisme

Als contrast tegenover het minimalisme, komt het maximalisme ook in opmars. Een vrolijk interieur waarin stijlen worden gemixt. Het mixen en matchen leidt tot een eclectisch, persoonlijke en gedurfd resultaat. Maar wat kunnen we verwachten van de interieur trend maximalisme? Kleur! We gaan voor meer uitgesproken kleuren kiezen en passen ze ruimschoots toe. Het plafond wordt mee geschilderd en we kiezen voor een meubels in knallende kleuren. Denk bijvoorbeeld aan een gele bank of een teal blauwe kleur op de muren.

Naast de uitgesproken kleuren in de meubels of op de geschilderde muren, durven we ook de kozijnen van deuren en ramen aan te pakken. Weg met het standaard wit, antraciet of zwart en kom maar door met de kleuren. De kleur van het kozijn kan dan bijvoorbeeld exact het zelfde zijn als de muur. Of misschien gebruik je wel een tint lichter, zodat er een ton-sur-ton effect ontstaat. Het maakt niet uit hoe je het doet, je doet het goed. Want tijdens de interieur trends van 2023 kun je echt uitpakken, dit is het jaar om een risico te nemen. 

Woontrend 3: duurzaamheid en hergebruik
In ons interieur gaan we net zoals de afgelopen jaren verder met het verduurzamen van ons interieur en onze leefwijze. We hebben ontdekt dat het fijn is om zelfvoorzienend te kunnen leven, door onze eigen stroom op te wekken, maar door ook bijvoorbeeld een moestuin aan te leggen. We kijken ook niet langer alleen naar duurzame materialen, we willen steeds meer dat het meubel kwalitatief zo goed is dat het meerdere levens mee kan. Of we kiezen juist voor vintage meubels die al een heel leven hebben gehad en vol met karakter en verhalen zitten. Want eerlijk is eerlijk, zo’n jacht naar de perfecte meubel is ook leuker en geeft meer voldoening dan iets standaards te bestellen en via één knop in je winkelmandje te bestellen. 

Kortom hergebruik van materialen en meubels wordt belangrijk. De persoonlijke touch die je hierin vindt, brengt karakter mee en tegelijkertijd besparen we het klimaat, door niet nieuwe grondstoffen te gebruiken.

Interieur trends van 2023 met de natuur als inspiratie
Dit jaar komen niet alleen de minimalistische en duurzame interieur trends weer terug. Ook de natuur als inspiratie komt nog sterker naar voren dit jaar. We gaan de natuur op meerdere manieren als inspiratiebron gebruiken. Denk hierbij aan organische vormen, zoals ronde of amorfe vormen. Maar kijk ook naar kleuren als groen, aardetinten en blauw. Deze elementen gaan we veel meer terugzien dit jaar. De amorfe en ronde vormen zorgen voor een veilig gevoel, iets dat we allemaal graag thuis willen creëren. Daarbij kiezen we vaak voor een combinatie met aaibare en zachte materialen die het geborgen gevoel versterken.

Het wordt een samensmelting van natuurlijke zachte kleuren in combinatie met natuurlijke materialen als hout, natuursteen, linnen, katoen, terracotta en beplanting. De kleuren die veel invloed gaan hebben zijn bruin en groen. Bruintinten in het interieur creëren meer rust en geborgenheid. Groene kleuren geven daarentegen levendigheid en harmonie. De perfecte combinatie voor een relaxte omgeving. 

Ook gaan we veel bewuster kiezen voor de beplanting in ons interieur. Dit jaar gaan we voor grotere planten en hierdoor maken we weer statements in onze kamer. Veel gekozen planten zijn de bananenplant, paradijsvogel plant en de monstera deliciosa. Maar welke plant je ook kiest, elke plant voldoet.

Interieur trend 5: de trendkleuren van 2023

De interieur trends van 2023 gaan verder dan de woonstijlen en materiaalkeuzes. Ook de kleuren hebben hun eigen trends gevonden. Het opvallende met de kleurtrends dit jaar, is dat er verschillende kleuren uitgekozen zijn door Karwei, Flexa en Pantone en Sigma. Alleen Pantone springt er echt uit dit jaar, de rest heeft kleuren gekozen die perfect passen in een natuurlijke kleurenpallet.

De kleur voor Pantone is namelijk Viva Magenta. Een mix tussen het roze en rood, wat neigt naar het fushia. Het is een volwassen en onbevreesde kleur en zorgt voor een echte statement in jouw woning. 

Het verfbedrijf Sigma koos daarentegen voor een koele tint. De kleur Vining Ivy is een koele blauwgroene kleur die verfrissend en energiek overkomt. De uiteindelijke toepassing in jouw interieur bepaald of de kleur kalmerend of energiek werkt.

In tegenstelling tot Sigma en Pantone, koos Flexa voor een meer ingetogen kleur. De Wild Wonder is een pastelachtige kleur, bestaand uit groene en gele kleuren. Het is een positieve en zonnige kleur, die warmte en energie overbrengt. 

Tot slot is er dan nog de kleur van Karwei. Een frisse groene kleur die perfect past bij alle aardse kleuren. Een kleur die ervoor zorgt dat de ruimte luchtig en toch natuurlijk voelt.

Elke kleur heeft zijn eigen sfeer die overgebracht kan worden. Een combinatie maken tussen verschillende kleuren zorgt ervoor dat je een harmonisch of spannend beeld kan creëren. Kies je voor een ton-sur-ton kleuren pallet met aardetinten en groene accenten of ga je voor een rustgevende en verfrissende blauw kamer. Je bepaald zelf welke kant je opgaat.

Het belangrijkste is dat jij zelf bepaald welke kleuren, materialen en meubels bij jou passen, ongeacht de interieur trends van 2023. Jouw interieur is een reflectie van jouw persoonlijkheid. Dus ga erop los! Zoek die vintage meubels, kies voor een gedurfde kleur en durf risico’s te nemen. Wil je graag interieur advies krijgen? Neem dan nu vrijblijvend contact met ons op! Wij helpen jou te bepalen wat de juiste keuzes zijn voor uw interieur. Voor inspiratie kun je terecht op onze Instagram of Pinterest pagina. Kijk ook naar onze afgeronde projecten in ons portfolio! 


Hoe ziet uw ideale keuken of kast eruit?

Neem contact met ons op, we spreken u graag.
Bel 06-30295287 of vul ons contactformulier in!

Samen met mijn team maak ik het plaatje in uw hoofd visueel.

DIEVORM
ontwerpbureau

Adres:
Bruningweg 19
6827 BM Arnhem

Telefoon:
+31 6 302 95 287

Email:
info@dievorm.nl

 
    Alvast vooraf informatie delen met ons? Graag. Gebruik hiervoor de upload button.


    Bosma_Arnhem_DIEVORM_hoekkeuken_donkere keuken_houten keuken unieke_kastenwand_haard meubel_tv meubel_maatwerk_modern_design_spiegel_Arnhem_DIEVORM_Velp_Rheden