Japandi stijl, een nieuwe trend

De Japandi stijl is een nieuwe trend in de interieurwereld. Het is een exclusieve combinatie tussen de Scandinavische en de Japanse stijl. Maar wat maakt het dan de Japandi stijl en hoe ziet dat eruit? In deze blog vertellen we je alles over deze stijl, dus lees snel verder en bekijk de voorbeelden.

Om te weten waaruit de Japandi stijl is ontstaan, moeten we weten wat de kenmerken zijn van de Scandinavische en Japanse stijl. Deze twee stijlen hebben namelijk veel overeenkomende kenmerken, waarbij de focus voornamelijk ligt bij het creëren van een kalme en stijlvolle omgeving. 

Scandinavische stijl

De Scandinavische stijl heeft haar kracht liggen in de minimalistische, functionele en warme vormgeving. Het lijnenspel in de Scandinavische stijl is strak en eenvoudig. In deze stijl wordt gebruik gemaakt van neutrale kleuren en natuurlijke houtsoorten in combinatie met wittinten. Dit zachte kleurenpalet maakt het interieur licht en gezellig. Naast het gebruik van natuurlijke kleuren en materialen, wordt de natuur ook als uitgangspunt gebruikt. Denk hierbij aan de duurzaamheid van de materialen/producten of het toevoegen van beplanting in het interieur. 

Japanse stijl

In de Japanse stijl komen veel kenmerken naar voren die op de Scandinavische stijl lijken. De Japanse stijl staat voor rust, sereniteit en oog voor detail. In ons drukke Westerse leven kunnen we deze elementen thuis goed gebruiken. Wanneer je de Japanse stijl wil toepassen moet je voornamelijk bezig zijn met de ruimte. De Japanners houden van een open ruimte met uitzicht op de natuur. De open ruimte is namelijk net zo belangrijk als de elementen die zich in de ruimte bevinden. Respect voor ruimte is het belangrijkste basisprincipe. Door dit basisprincipe leer je zo bewust mogelijk om te gaan met de ruimte. Net zoals in de Scandinavische stijl wordt in de Japanse stijl gebruik gemaakt van neutrale kleurpaletten, natuurlijke materialen en strakke, zuivere lijnen. 

Kortom, in beide stijlen komen de volgende kernwaarden naar voren. Het gebruik van natuurlijke kleuren en materialen, het toepassen van een minimalistische vormgeving en het respecteren van de ruimte en natuur. Beide stijlen creëren een omgeving waarin het interieur zowel minimalistisch als warm en sfeervol is. 

Japandi stijl

Zoals we eerder al benoemde is de Japandi stijl een mix tussen de Scandinavische en Japanse stijl. In deze stijl vind je natuurlijke kleuren en materialen terug. Ook de minimalistische en strakke vormgeving zijn overduidelijk te zien. Er wordt met respect omgegaan met de ruimte en er wordt gewerkt met multifunctionele meubels. Hierdoor is niet alleen de esthetiek maar ook de functionaliteit op hoog niveau. Dit lichte, sfeervolle interieur is overal perfect toepasbaar en met de volgende handvatten kun jij de Japandi stijl thuis ook toepassen.

1. kleurpaletten

In zowel de Scandinavische als de Japanse stijl wordt er gewerkt met natuurlijke kleuren. Denk hierbij aan de verschillende wittinten, bruintinten, groentinten, blauwtinten en gele tinten. Door verschillenede tinten uit 1 kleur te gebruiken, creëer je een harmonisch geheel. Je zorgt er simpelweg voor dat geen enkele kleur domineert in de ruimte. Dus zeg maar gedag tegen strak witte muren en zeg hallo tegen verschillende beige tinten. Wil je toch iets meer kleur of spanning toevoegen? Kies er dan voor om één statement element in een accent kleur toe te voegen. Denk hierbij aan een schilderij of een grote vaas. 

Bron boconceptscotland.com Billund eetkamertafel

2. Natuurlijke materialen

Hout, hout, natuurlijke vezels en nog meer hout. Dat is wat jouw Japandi stijl helemaal afmaakt. Maak gebruik van lichte houtsoorten, als beuken, eiken en bamboe en combineer ze met rotan elementen. Wees niet bang om de verschillende materialen te mixen, dit maakt het juist spannend. Bij het kiezen van meubels is het belangrijkste dat je niet naar het prijskaartje kijkt, maar naar de manier waarop het gemaakt is. In zowel de Japanse als Scandinavische stijl is duurzaamheid erg belangrijk. Kies dus niet voor kunstmatige materialen, maar echt voor de natuurlijke duurzame materialen. 

3. Beplanting

Je zal je afvragen hoeveel invloed een plant in de ruimte toevoegen zin heeft. Maar vergis je niet! Planten in je interieur gebruiken, voegt leven (letterlijk) toe. Ze zijn kleurrijk en zo veel verschillende soorten. Je kan hierin helemaal je creativiteit los laten gaan. Kies bijvoorbeeld voor een grote Strelitzia, een olifantspoot of een bonsai. Persoonlijk vinden wij dat je voornamelijk moet kijken in het combineren van hangende en staande planten. Hierdoor voeg je namelijk meer dimensie toe aan jouw Japandi interieur.

Foto bron: houseandhome.com Fotograaf: Donna Griffith

4. Statement elementen

In het stukje over kleurpaletten hebben we het al kort genoemd. Gebruik statement elementen. Denk hierbij aan een mooi groot schilderij die de ruimte helemaal samentrekt of aan een antieke kast in een uitgesproken kleur. Doordat de Japandi stijl van zichzelf erg minimalistisch en sereen is, kun je met een statement element de ruimte samentrekken en iets meer spanning geven. 

5. Texturen

Wanneer je de Japandi stijl uitvoert moet je opletten op de verschillende texturen. Als je dit niet doet, dan zal de ruimte steriel en saai aanvoelen. Door verschillende texturen te gebruiken, creëer je gelaagdheid in de ruimte. Denk bijvoorbeeld aan het combineren van houten meubels, marmeren bladen, wollen vloerkleden en linnen meubelstoffen. Voeg dik grof geweven dekens en bouclé kussens toe, om echt het comfortabele gevoel te krijgen. 

Bron anthologycreatives.com Project Cozy Neutral

6. Opbergruimte

Het opruimen van alle losse elementen is erg belangrijk in de Japandi stijl. De ruimte moet sereen zijn en niet vol met kleine prulletjes liggen. Goede opbergruimte is dus erg belangrijk, maar dit moet niet op de voorgrond afspelen. Denk dus niet aan de grove open vakkenkasten met ingebouwde lades, maar kies voor geweven manden en dozen die je kunt stapelen. Deze kun je dan tevens nog gebruiken als bijzettafel. Heb je liever de opbergruimte iets meer verscholen? Kies dan voor een kamerscherm van rotan en rijstpapier. Hiermee kun je de ruimte afscheiden en toen in de Japandi stijl blijven.

Kortom de Japandi stijl draait om vorm en functionaliteit. Elk onderdeel dat in de ruimte is toegevoegd moet doordacht zijn. Er moet nagedacht zijn over de natuurlijke materialen, de neutrale kleuren en de duurzaamheid van het meubel. Alleen dan krijg je jouw perfect Japandi interieur. Wil je meer weten over andere interieurstijlen? Lees dan het blog Wat zijn de interieurtrends van 2022?.

Voor inspiratie kun je terecht op onze sociale media kanalen Instagram, Facebook en Pinterest. Ook onze afgeronde projecten in ons portfolio geven een goed beeld van wat wij voor jou kunnen betekenen. Wil je direct een kennismakingsgesprek plannen voor jouw project? Neem dan contact met ons op.


Hoe ziet uw ideale keuken of kast eruit?

Neem contact met ons op, we spreken u graag.
Bel 06-30295287 of vul ons contactformulier in!

Samen met mijn team maak ik het plaatje in uw hoofd visueel.

DIEVORM
ontwerpbureau

Adres:
Bruningweg 19
6827 BM Arnhem

Telefoon:
+31 6 302 95 287

Email:
info@dievorm.nl

 
    Alvast vooraf informatie delen met ons? Graag. Gebruik hiervoor de upload button.