Meer ruimte met minder plek: een keuken U-opstelling.

Een keuken met een U-opstelling heeft vele voordelen. De twee belangrijkste redenen zijn dat een U-vormige keuken de ideale keukendriehoek heeft en dat een U-opstelling de meest ideale opstelling is voor een keuken. Maar waarom is dat dan zo? Dat gaan wij in deze blog uitleggen. Wil je eerst meer te weten komen over andere keukenindelingen? Lees dan ons vorige blog: Keukenopstellingen.

De keukendriehoek

Voordat we helemaal een keuken met een U-opstelling gaan bespreken willen wij eerst uitleggen wat de keukendriehoek inhoudt. De ideale keukendriehoek bestaat namelijk uit drie onderdelen, de spoelbak, kookplaat en koelkast. Deze drie onderdelen zouden idealiter op een relatief korte afstand van elkaar zijn geplaatst. Hierdoor is het gebruik van de keuken efficiënt en gemakkelijk. Wanneer de afstand tussen deze drie onderdelen groter wordt, moet er ook meer afstand gelopen worden tijdens het koken. Dit kan voor ergernissen zorgen.

De meest ideale afstand tussen de kookplaat, spoelbak en koelkast is opgeteld 6 meter. Dit kan opgedeeld worden in drie keer 2 meter of in drie verschillende afmetingen. Zo is het vaak erg handig om de spoelbak en kookplaat vrij dicht op elkaar te hebben. Tussen deze twee vindt namelijk de meeste interactie plaats. Nu we duidelijk hebben wat de keukendriehoek is, gaan we kijken hoe dit in een keuken met U-opstelling wordt toegepast.

Keuken met U-opstelling

Een keuken met een U-opstelling staat vaak tegen drie wanden. Deze opstelling is vaak het meest praktisch en hierdoor is er maar één opening naar de keuken toe. Dit zorgt ervoor dat u beter zicht heeft op uw kinderen als zij naar de keuken gaan. De U-vormige keuken is erg geschikt voor kleinere en/of afgesloten ruimtes. Deze indeling geeft erg veel opbergruimte, waardoor vaak bovenkasten niet meer nodig zijn. Door de bovenkasten weg te laten, voelt de keuken minder massief en dus ook minder klein.

In een U-vormige keuken is het belangrijk dat de keuken niet te groot is. Een grote keuken met een U-opstelling zorgt ervoor dat de keukendriehoek te groot wordt en er dus meer afstand gelopen moet worden tijdens het koken. Wilt u toch wel een grote U-vormige keuken? Kies dan voor werkzones. Bijvoorbeeld een kookzone waarin de kookplaat, oven en opbergruimte dicht bij elkaar zijn geplaatst. Of een werkvoorbereiding zone waar de koelkast en veel werkruimte zich naast elkaar bevinden. Verder is het handig om een schoonmaakzone te hebben. Hier zijn de spoelbak, vaatwasser en prullenbak binnen handbereik gepositioneerd. Het is erg belangrijk om zelf te bepalen welke zones u wilt hebben in een keuken met een U-opstelling en hoe deze er dan uit moeten zien.

Overzicht voor- en nadelen van een U-vormige keuken

Kortom een U-vormige keuken heeft veel verschillende voordelen, maar ook wat nadelen. Voor het gemak hebben we twee lijstjes opgesteld met de voor- en nadelen van een keuken met een U-opstelling.

Voordelen

 • Ideale keukenopstelling voor een kleine of afgesloten ruimte
 • Ideale keukendriehoek (bij kleine en normale U-vormige keukens)
 • Heel veel aanrechtblad om op te werken
 • Heel veel opbergruimte
 • Vaak geen bovenkasten nodig
 • Veel overzicht op de keuken
 • Meer ruimte voor keukenapparatuur (dan bij andere keukenopstellingen)

Nadelen

 • Bij een te grote U-vormige keuken is het nodig om met werkzones te werken
 • Kan in een kleine ruimte ervoor zorgen dat de keuken krap voelt
 • Het is meer een eenpersoons keuken bij een kleine U-vormige keuken
 • Er zijn twee hoeken waarin een oplossing voor moet komen. Dit is voor het opbergen van bijvoorbeeld pannen of bakmateriaal.
 • Een U-vormige keuken kost vaak meer dan een andere opstelling. Dit komt omdat er meer materiaal nodig is.

Tips bij het ontwerpen van een keuken met een U-opstelling

In de vorige alinea’s hebben we uitgebreid gekeken naar de voor- en nadelen van een U-vormige keuken. Stel dat je nu voor een keuken met een U-opstelling kiest. Waar moet je dan rekening mee houden?

Het ontwerpen van een keuken met een U-opstelling hoeft niet lastig te zijn. Je start met het opmeten van de beschikbare ruimte. Stel dat dit 3 meter bij 4 meter is, dan heb je de ruimte om een ruime keuken met een U-opstelling te plaatsen. De afstand tussen de keukenkasten is ruim genoeg, zodat je met meerdere mensen kunt koken. Toch is de afstand ook weer niet te groot, zodat er geen ergernissen ontstaan wanneer je alleen kookt. Op de afbeelding hieronder is goed te zien hoe de keuken er van bovenaf in de ruimte uit zal zien. Ook staan de maten erbij, wat duidelijk maakt hoe de verhoudingen in de ruimte zijn.

Het is idealiter het beste om de afstand tussen de twee parallelle keukenkasten tussen de 90 en 200 cm te houden. Zo is de afstand niet te smal wanneer je een kleinere keuken hebt, maar ook niet te breed in een normaal formaat keuken. In de schets hieronder is te zien dat in de keuken van 3 bij 4 meter een keuken met een U-opstelling geplaatst kan worden met de maat 2,5 meter bij 3 meter. Tussen de keukenkasten zit 180 cm waardoor er genoeg ruimte is om samen te koken. Op de afbeelding ernaast is te zien hoe de keukendriehoek in deze keuken er uit zal zien. De afkorting SB staat voor spoelbak, de afkorting KP staat voor kookplaat en de afkorting KK staat voor koelkast.

Keuken met U-opstelling_keukendriehoek_werkdriehoek_U-vormige keukenKeuken met U-opstelling_keukendriehoek_werkdriehoek

 

Op de afbeeldingen hierboven is te zien dat er veel werkruimte is. Verder is te zien dat in deze keuken de keukendriehoek niet veel groter had moeten zijn. Dan was de afstand namelijk te groot geworden. In deze keukenindeling hebben we alleen lage kasten gebruikt. Indien je nog meer opbergruimte wilt, kun je nog bovenkasten of een kastenwand toevoegen. Hierin kun je dan je keukenapparatuur kwijt. Geen enkele keuze hierin is fout, elke keuken en klant is namelijk uniek en dus anders.

Ben je nu nieuwsgierig geworden of er bij jou thuis ook een keuken met een U-opstelling past? Of wil je graag weten wat jouw keuken op maat ongeveer zal gaan kosten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Wij adviseren je graag. Mocht je eerst meer inspiratie op willen zoeken, kijk dan op onze Instagram of Pinterest. Voor onze afgeronde projecten kunt u terecht in ons portfolio.


Hoe ziet uw ideale keuken of kast eruit?

Neem contact met ons op, we spreken u graag.
Bel 06-30295287 of vul ons contactformulier in!

Samen met mijn team maak ik het plaatje in uw hoofd visueel.

DIEVORM
ontwerpbureau

Adres:
Bruningweg 19
6827 BM Arnhem

Telefoon:
+31 6 302 95 287

Email:
info@dievorm.nl

 
  Alvast vooraf informatie delen met ons? Graag. Gebruik hiervoor de upload button.


  keuken-amsterdam-strak-design-modern-eikenhout Keuken-op maat-bureau-amsterdam-modern-design-eikenhout detail-moderne-witte-keuken-amsterdam-zwart-frame berging-keuken-lijnenspel-strak-modern-design