Keuken plattegrond tekenen? Hier moet je aan denken

Een keuken plattegrond tekenen kan best lastig zijn. Vooral als je vrij weinig kennis hebt over plattegronden tekenen en keuken indelingen. Met deze blog willen wij jullie een handje helpen. We geven je de tips voor het tekenen van jouw keuken plattegrond. Het enige wat je nodig hebt is een lasermeter of rolmaat, een potlood, liniaal en papier.

Stap 1: keuken plattegrond tekenen

Om te beginnen verzamel je alle maten van de keuken. Dus hoe groot is de totale keuken en hoe groot is je huidige keuken. Meet de muren op, het plafond en de deuren. Vergeet niet om de ramen ook op te meten, dit is handig om te weten tijdens het ontwerpen. Zodra je alle afmetingen hebt gaan we beginnen met een keuken plattegrond tekenen.

Je tekent de muren op schaal op het vel papier. De meest gebruikte schaal hiervoor is 1:20 cm. Dit betekent dat 1 cm op papier in het echt 20 cm is. Dus als jouw keuken 3 bij 4 meter is, dan teken je een rechthoek van 15 cm bij 20 cm. Deze rechthoek stellen jouw muren voor. Nu ga je de deuren en ramen erin aangeven. Zodra deze erin staan weet je precies waar ruimte is voor jouw nieuwe keuken.

Stap 2: indelen van de keuken plattegrond

Nu je de afmetingen van de ruimte weet, kun je gaan kijken naar hoe je jouw keuken wilt indelen. Voordat je begint willen we je nog een tip meegeven. Maak eerst kopietjes van je keuken plattegrond, zodat je altijd een blanco versie hebt om te gebruiken. In de plattegrond kun je nu gaan schetsen. Dit hoeft absoluut niet recht of perfect te zijn, laat je creativiteit los. Bekijk hoe je jouw keuken wilt indelen, wil je een rechte keuken, of wil je een hoek of een U-vorm? Jij bepaalt helemaal zelf hoe je jouw keuken plattegrond gaat tekenen.

Stap 3: ontwerpen van de keuken

Bij het ontwerpen van jouw keuken moet je wel met wat dingen rekening houden. Zo wil je bijvoorbeeld niet te veel afstand moeten lopen tijdens het koken. Een goede richtlijn hiervoor is de keukendriehoek. Dit is een driehoek die je tussen de koelkast, spoelbak en kookplaat kunt maken. Stel je wilt graag in jouw keuken een hoekkeuken gaan plaatsen. Dan moet de afstand tussen deze drie elementen bij elkaar niet meer dan 8 meter zijn. Oftewel, tussen elk onderdeel zit er niet meer dan 2,60 meter ruimte. Deze afstanden zijn volgens de keukendriehoek, de ideale afstand voor tijdens het koken. Wij raden wel aan om de afstand tussen de spoelbak en kookplaat niet meer dan 2 meter te maken. Tussen deze twee elementen is de meeste activiteit en zullen dus het snelst irritaties komen, wanneer de afstand te groot is.

Keuken met U-opstelling_keukendriehoek_werkdriehoek

Tijdens het ontwerpen moet je bepalen of je alleen maar lage kastjes wilt, of dat er ook hoge kasten komen. Het is ook mogelijk om met bovenkasten te werken. Met hoge kasten of bovenkasten is het belangrijk dat je oplet of er niet een raam of deur in de weg zit. Stel je kiest ervoor om in de hoekkeuken een deel hoge kasten te plaatsen. Hierin kun je dan de oven, vaatwasser of combikoelkast kwijt. Door deze apparaten in te bouwen word je keuken een mooi geheel. Het bepalen van jouw keukenindeling kan heel makkelijk maar ook heel lastig zijn. De meest makkelijke tip die wij kunnen geven is: bedenk hoe je jouw keuken wilt gebruiken. Als je vanuit deze gedachte ontwerpt, wordt je keuken praktisch en goed ingedeeld.

Ervaar je toch moeite met het maken van keuzes tijden het ontwerpen? Lees dan eerst onze blogs over keukenindelingen en het kiezen van een keuken die bij je past. Met deze tips zal je zeker weten verder komen. Het kan makkelijk zijn om eerst een lijstje met eisen te maken. Deze dingen laat je dan als eerste terugkomen tijdens het tekenen van jouw keuken. Wanneer er nog ruimte over is kun je nog eventuele wensen toevoegen.

Stap 4: visualiseren

Het tekenen van de keuken plattegrond is nu klaar. Maar hoe gaat deze er dan uit zien? Een handige optie is om de keuken in sketchup te gaan tekenen. Hierdoor zal je heel snel kunnen zien hoe de keuken eruit gaat zien. let op: het vergt wel enige ervaring om in 3D keukenontwerpen te tekenen met Sketchup. Mocht je niet handig zijn in Sketchup dan kun je ook zelf met de hand gaan tekenen. Je maakt dan aanzichten van de keuken. Zo zie je bijvoorbeeld hoe het keukenblok onder het raam doorloopt en hoeveel lades of deuren je wilt.

Stap 5: advies keuken plattegrond tekenen

Blijft het moeilijk om te bedenken hoe jouw keuken er dan uit gaat zien? Dan kun je natuurlijk ons bij DIEVORM inschakelen. Wij maken dan een afspraak met jou en gaan tijdens het gesprek goed bekijken wat jouw wensen en eisen zijn. Gedurende het gesprek laat je jouw keuken plattegrond zien en heb je inspiratiebeelden mee. Samen bekijken we opties voor materialen en kleuren voor de keuken. Al deze informatie gebruiken wij om ontwerpen te maken die passen bij jouw droomkeuken.

Deze ontwerpen koppelen wij bij jullie terug, waardoor direct duidelijk is hoe de keuken er echt uit kan gaan zien. Jullie kiezen de keuken uit die het beste past bij jullie interieur. Nu duidelijk is hoe de keuken eruit gaat zien, maken wij een duidelijke en overzichtelijke offerte. In deze offerte zijn alle onderdelen benoemt die in de keuken gaan komen. Zodra jullie akkoord zijn op zowel het ontwerp als de offerte starten wij met de bouw van de keuken.

Stap 6: bouw

Onze eigen meubelmakers bouwen op ambachtelijke wijze de keuken op maat. Zij zorgen ervoor dat de keuken op de millimeter precies gemaakt wordt en perfect in jouw woning zal passen. Zodra de keuken klaar is, maken wij een afspraak met jou om de keuken te komen plaatsen. Tijdens de plaatsing zorgen wij dat de keuken op de juiste plek komt te staan en correct wordt aangesloten. Naderhand nemen wij alle rommel weer mee en hoeft u alleen nog maar te genieten van jouw eigen ontworpen keuken.

Een keuken plattegrond tekenen kan best ingewikkeld zijn. Het is belangrijk dat je de keuken zodanig ontwerpt, dat deze praktisch is tijdens het gebruik. Handige tips zijn het gebruiken van de keukendriehoek en het maken een eisen lijstje. Wanneer het niet lukt om zelf een goede keuken plattegrond te tekenen, kun je ons bij DIEVORM benaderen. Wij geven graag advies en helpen met plezier om jouw droomkeuken te realiseren. Wil je weten hoe wij jou kunnen helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Voor inspiratie kun je terecht in ons portfolio met afgeronde projecten of op onze Instagram of Pinterest.


Hoe ziet uw ideale keuken of kast eruit?

Neem contact met ons op, we spreken u graag.
Bel 06-30295287 of vul ons contactformulier in!

Samen met mijn team maak ik het plaatje in uw hoofd visueel.

DIEVORM
ontwerpbureau

Adres:
Bruningweg 19
6827 BM Arnhem

Telefoon:
+31 6 302 95 287

Email:
info@dievorm.nl

 
    Alvast vooraf informatie delen met ons? Graag. Gebruik hiervoor de upload button.


    moderne_keuken_Arnhem_Nijmegen hoekkeuken op maat Arnhem Unieke keuken op maat_keuken op maat_moderne keuken_witte keuken_strak_design_handdoek rek_DIEVORM_Velp moderne keuken Arnhem Dievorm 2-Amsterdam-Opmaat-Design-Keuken keuken op maat Arnhem