Keukenindelingen

Een nieuwe keuken zorgt ervoor dat je ook moet gaan nadenken over de keukenindeling. Waar wil je bijvoorbeeld lades, of wil je alleen maar lades? Verder is het belangrijk dat de keukenindeling niet alleen mooi is, maar ook functioneel en praktisch. In deze blog gaan we kijken naar verschillende opties voor de fronten en geef ik keukenindeling tips.

Deuren

Draaideuren zijn veel gekozen in een keuken en vaak komen ze voor in combinatie met lades. Deze lades kunnen zowel in het zicht zijn als uit het zicht. Dit betekend dat de lade dan achter de deur zit. Een binnenlade wordt gekozen als het lijnenspel van de keuken niet onderbroken mag worden. Deze keuze zorgt er echter wel voor dat er een extra handeling gedaan moet worden. De deur wordt eerst geopend en daarna de binnenlade. Achter een deur kan ook een plankje te vinden zijn, of juist helemaal niets, waardoor er veel ruimte is voor het opbergen van keukenapparatuur. Door de lades en/of planken uit het zicht te gebruiken oogt de keuken rustiger. De deuren worden bevestigd met scharnieren.

rechte_keuken_schets_deuren_binnenlade.keukenindelingen

Lades en binnenlades

Lades zijn essentieel in een keuken. Het grootste verschil tussen lades en deuren is dat je minder hoeft te bukken. De lade schuift uit, waardoor je niet op de knieën achterin het kastje hoeft te komen. Lades komen voor in verschillende maten. Wij werken met lades van BLUM. BLUM heeft ondiepe, middel diepe en diepe lades. De diepte van de la wordt bepaald door de fronten. Bij hoge fronten is een diepe la nodig, omdat anders de la gaat kantelen. In een keukenindeling met diepe lades berg je borden, glazen en pannen op. Voor het bestek maken we een binnenlade in de diepe lade. Deze keuze wordt gemaakt, zodat de keuken rustiger en strakker oogt. Een binnenlade zorgt wel voor een extra handeling. Een lade is in verhouding met deuren prijziger. Dit komt door de installatie en het materiaal dat er bij komen kijken.

rechte_keuken_schets_lades_binnenlade_2.keukenindelingen

 

Voor en nadelen deuren

 • Deuren zorgen ervoor dat je moet bukken om achterin het kastje te komen.
 • Deuren zorgen voor een rustig en strak beeld.
 • Binnenlades zorgen ervoor dat een strak lijnenspel in de keuken niet wordt onderbroken.
 • Binnenlades zorgen voor een extra handeling. De lade moet eerst geopend worden, voordat de binnenlade geopend kan worden.

Voor en nadelen lades

 • Lades zorgen ervoor dat je niet of minder hoeft te bukken en daarnaast voor overzicht.
 • Meerdere lades (in combinatie met deuren) geven een onrustiger beeld.
 • Binnenlades zorgen ervoor dat een strak lijnenspel in de keuken niet wordt onderbroken.
 • Binnenlades zorgen voor een extra handeling. De lade wordt eerst geopend, voordat de binnenlade geopend kan worden.
 • Een (inductie)kookplaat kan van onderen ook warm worden, dus een binnenlade met bestek onder een kookplaat is af te raden.

 

Grepen

Grepen zijn nodig om de lades of deuren te openen. Ze zijn onder te verdelen in twee groepen, de grepen op de fronten en de grepen die zijn in gefreesd. Als eerst gaan we kijken naar grepen die op de fronten bevestigd worden. Handgrepen komen voor in veel verschillende vormen en kleuren, zo is er voor iedereen iets moois. Verder zijn er de grepen die in gefreesd worden. Deze grepen worden in het front gemaakt.

Zonder grepen

Een keuken zonder grepen wordt steeds vaker gekozen. Je kiest hiervoor, omdat je een keuken in een minimalistisch en/of moderne stijl wilt. Maar hoe open je ze dan? Dat zal ik uitleggen. Er zijn tip-on systemen die te bevestigen zijn aan de fronten. De tip-on systemen zijn twee soorten, de elektrische en handmatige systemen. Een handmatig tip-on systeem werkt door een zachte druk op het front te geven en de deur of lade opent als vanzelf. Een elektrisch tip-on systeem werkt ook door een zachte druk op het front te geven, alleen dan opent het front een klein stukje. Zelf kan je de deur dan verder openen. Dit elektrische tip-on systeem werkt met een zelf sluit functie. Mocht je per ongeluk een deur of lade openen door er tegen aan te lopen, dan sluit de deur of lade vanzelf.

Techniek

Zoals ik bij het kopje zonder grepen benoemde zijn er tip-on systemen. Deze systemen gebruiken we steeds vaker en niet alleen in de keuken. Verder gebruiken we tegenwoordig bijna altijd softclose systemen. Dit houdt in dat de lade of deur zachtjes sluit, wanneer deze dicht gegooid wordt. Hierdoor zal een lade of deur nooit hard dichtklappen.

Keukenindeling tips

 • Bedenk van te voren wat de keuken moet uitstralen, bijvoorbeeld rust
 • Kijk naar andere keukens en haal hier inspiratie uit
 • Kijk goed naar de openingsbreedte van de deur of lade
 • Kies de juiste hoogte voor jouw situatie
 • Vraag advies indien nodig

En ten slotte, bedenk jouw droomkeuken! Zodra je dit weet gaan we samen kijken naar wat mogelijk is. Voor inspiratie kun je kijken op onze projectpagina en Instagram.


Hoe ziet uw ideale keuken of kast eruit?

Neem contact met ons op, we spreken u graag.
Bel 06-30295287 of vul ons contactformulier in!

Samen met mijn team maak ik het plaatje in uw hoofd visueel.

DIEVORM
ontwerpbureau

Adres:
Bruningweg 19
6827 BM Arnhem

Telefoon:
+31 6 302 95 287

Email:
info@dievorm.nl

 
  Alvast vooraf informatie delen met ons? Graag. Gebruik hiervoor de upload button.


  rechte_keuken_schets_lades_binnenlade_2.keukenindelingen keukenindeling lade hoogtes rechte_keuken_schets_deuren_binnenlade.keukenindelingen keukenindeling binnen lades rechte_keuken_schets_deuren_binnenlade_vooraanzicht.keukenindelingen keukenindeling lades en deuren rechte_keuken_schets_lades_binnenlade_vooraanzicht 2.keukenindelingen