Keukenopstellingen

Ben je op zoek naar een keukenopstelling? Een nieuwe keuken begint bij de lay-out. Welke vorm moet de keuken hebben, welke indeling is het meest praktisch? En natuurlijk het belangrijkste, welke indeling vind jij het mooist. Om een indeling te kiezen is het belangrijk om te weten welke keukenopstellingen mogelijk zijn en welke opstellingen populair zijn. Vandaag leg ik uit welke keukenopstellingen er zijn en welke het vaakst gekozen worden.

 

L-vormige keuken

We starten met de L-vormige opstelling. L-vormige keukens zijn een van de meest gebruikte keukenopstellingen in Nederland. En dat is niet voor niets. Met een keuken in een L-vorm haalt u het maximale uit de ruimte met veel opbergmogelijkheden. Daardoor is een L-keuken geschikt voor zowel kleine ruimtes als grote ruimtes.

Een L-keuken neemt, net als een hoekkeuken, meestal twee wanden in beslag. In deze opstelling zijn nog een tal van mogelijkheden in de indeling mogelijk. Bijvoorbeeld een bar die toegevoegd wordt, zodat gasten dichtbij kunnen zitten tijdens het koken. Dit maakt het tevens extra gezellig. Of kies een eiland, waardoor er nog meer werk- en opbergruimte is. Vaak zorgt een eiland in de ruimte voor een ruimtelijke uitstraling en natuurlijk kunnen de gasten ook aan het eiland plaats nemen tijdens het koken.

moderne_keuken_Arnhem_Nijmegen

U-vormige keukenopstellingen

De volgende opstelling die we gaan behandelen is de U-vormige keuken. Een U-keuken is erg prettig om in te koken. Er is erg veel opbergruimte en je hebt veel werkruimte. Een U-vormige keuken neemt vrijwel altijd drie wanden in beslag. Als je erg veel ruimte tot je beschikking hebt, dan kun je in het midden de eettafel plaatsen, of een eiland. Wat ook een optie is, is om een deel van de keuken vrij in de ruimte te plaatsen. Dan zijn er twee wanden in gebruik en wordt het vrijstaande deel vaak gebruikt als een ontbijt bar.

Een belangrijk aspect bij een U-vormige keukenopstelling is de keukendriehoek. De vuistregel is dat de afstand tussen de spoelbak, het fornuis en de koelkast niet meer dan 8 meter bedraagt. Te veel ruimte zorgt er namelijk voor dat je meer moet lopen tijdens het koken, dat kan tot ergernissen leiden. Kortom de ruimte voor een U-indeling moet niet te groot, maar ook niet te klein zijn. Als de ruimte te klein is, heb je namelijk te weinig bewegingsvrijheid. Mocht je een U-vormige keukenopstelling willen, maar heb je een kleine keuken? Da hebben wij nog een aantal tips, waardoor de keuken ruimtelijker oogt. Zorg dat er een raam aanwezig is in de keuken en zorg dat er zo min mogelijk op het aanrechtblad staat. Ten slotte is het erg belangrijk om gebruik te maken van inbouwapparatuur. Hoe minder er in de keuken los staat, des te beter.

keuken-amsterdam-strak-design-modern-eikenhout

Rechte keuken

De volgende keuken is een rechte keuken. Ook een veel voorkomende keukenopstelling in de meeste huishoudens. Een rechte keuken gebruikt maar één wand. In deze keukenopstelling zijn de spoelbak, kookplaat en de inbouwapparatuur allemaal naast elkaar opgesteld. Meestal zijn er ook bovenkastjes geplaatst, om zoveel mogelijk opbergruimte te creëren. Wanneer er voor een strakkere uitstraling gekozen wordt, zie je vaak dat men de bovenkastjes weglaat. Meestal is de keuken dan minimaal 4m lang, waardoor er wel nog steeds genoeg opbergruimte is. Over het algemeen komen de rechte keukens meestal voor in de kleinere keukens, omdat dit de meest passende en praktische optie is.   

Kleurrijke-Keuken-Keukenkasten-Aanrecht-Amsterdam

Kookeiland

Dan is er nog het kookeiland. Zoals eerder genoemd worden kookeilanden vaak gebruikt in combinatie met een andere keukenopstelling. Toch kan een kookeiland ook alleen als een keuken dienen. In het eiland worden dan de wasbak en een kookplaat toegevoegd. Er is dan de optie om met een kleine inbouwkoelkast te werken of om een kastenwand te maken en hierin alle inbouwapparatuur te plaatsen. Een kookeiland is de ideale keukenopstelling voor de keukenliefhebber. En dat is niet zomaar. Met een keukeneiland creëert u meer dan alleen een keuken. Een kookeiland is, naast een handige plek om te koken, ook een gezellige plek waar je heerlijk kan ontbijten, met vrienden kan dineren of om te borrelen.

Het is belangrijk om de juiste afmetingen van een kookeiland te kiezen zodat er altijd voldoende loopruimte om het eiland aanwezig is. De bewegingsruimte mag ook niet te groot zijn, anders moet je al snel te veel afstand afleggen tijdens het koken. De ideale bewegingsruimte rondom het kookeiland is 1m tot 1,20m. De gemiddelde afmetingen van een kookeiland zijn 2,50m-2,70m bij 1,10m.

keukenontwerp keuken op maat Arnhem

Schiereiland

Een keuken met schiereiland is ideaal wanneer u niet voldoende ruimte heeft voor een los kookeiland. Een schiereiland keukenopstelling zit met een korte zijde aan de muur vast.  Zo is er enkel aan de andere kant loopruimte vereist. Door een aantal barkrukken aan het schiereiland te plaatsen, creëer je een gezellige plek waar je samen kunt eten en drinken met familie en vrienden. Een ander voordeel van een schiereiland in de keuken is dat je keukenapparatuur eenvoudig kunt aansluiten aan leidingen en stopcontacten in de muur. Je hoeft geen nieuwe leidingen en aansluitingen te maken. Daarnaast kan het schiereiland alleen of in combinatie met een kastenwand worden ontworpen.

keuken op maat met schiereiland arnhem dievorm

 


Hoe ziet uw ideale keuken of kast eruit?

Neem contact met ons op, we spreken u graag.
Bel 06-30295287 of vul ons contactformulier in!

Samen met mijn team maak ik het plaatje in uw hoofd visueel.

DIEVORM
ontwerpbureau

Adres:
Bruningweg 19
6827 BM Arnhem

Telefoon:
+31 6 302 95 287

Email:
info@dievorm.nl

 
    Alvast vooraf informatie delen met ons? Graag. Gebruik hiervoor de upload button.


    design keuken op maat moderne_keuken_renovatie_utrecht moderne_keuken_Arnhem_Nijmegen designkeuken zwart wit interieurbouw design keuken met kookeiland keuken-amsterdam-strak-design-modern-eikenhout landelijke keuken op maat keukenrenovatie hexagon tegels Arnhem Amsterdam zwart-wit-keukenrenovatie op maat Dievorm hoekkeuken op maat Arnhem moderne keuken Arnhem Dievorm keuken op maat met schiereiland arnhem dievorm