In de keukenwereld zijn veel verschillende soorten afzuigingen te vinden. Denk hierbij aan de wandschouw, downdraft, ingebouwde afzuiging in de kookplaat of een vrij hangende afzuiging. Een goede afzuiging in de keuken plaatsen is erg belangrijk. Tijdens het koken komen namelijk niet alleen kookgeuren, maar ook fijn stoffen vrij die voor irritaties kunnen zorgen. Tegenwoordig is design een erg belangrijk onderdeel geworden van de keuken. Hierdoor zijn er steeds meer nieuwe en innovatieve afzuigingen ontwikkeld. DIEVORM werkt graag samen met het merk Falmec. Zij leveren kwalitatieve Italiaanse afzuigkappen en kookplaten met ingebouwde afzuiging.
Wanneer je op zoek gaat naar een afzuiging voor bij jou in de keuken, kom je erachter dat er veel verschillende soorten afzuigingen zijn. Het is dan ook logisch dat je dan door de bomen het bos niet meer kunt zien. Daarom legt DIEVORM uit welke afzuigingen er zijn en welke voor- of nadelen eraan vastzitten. We beginnen met het bekijken van de meest traditionele afzuiging: een schouwkap.
Bron: Falmec Cover afzuigkap
Onder de schouwkap afzuiging zijn verschillende soorten afzuigkappen te categoriseren. Je hebt de wandschouw, plafond schouw en de eilandschouw afzuigkap. Dit zijn afzuigkappen die prominent in het zicht zijn en onderdeel uitmaken van het design van de keuken.
Een wandschouw is een afzuiging die aan de muur boven de kookplaat bevestigd wordt. Wanneer je een wandschouw gaat uitzoeken is het belangrijk dat je kijkt naar het formaat van het kookoppervlak. De ideale maat van de afzuigkap zal dan aan elke rand een paar centimeter uitsteken, zodat de damp van het koken zeker weten onder de afzuiging blijft. De plafondschouw en eilandschouwkap hebben beide nagenoeg dezelfde eigenschappen als de wandschouw. Het verschil zit in de bevestiging, want de wandschouw wordt aan de wand bevestigd en de plafond- en eilandschouw worden aan het plafond bevestigd.
Een schouwkap is in veel verschillende uitvoeringen beschikbaar. Denk aan een schuine, rechte of platte afzuigkap. Ook kun je vaak bepalen welke kleur en materiaal de afzuigkap heeft, waardoor de afzuiging geheel in jouw stijl past. Deze vorm van afzuiging heeft vaak een luchtafvoer naar buiten toe.
De plaatsing van de afzuiging moet aan bepaalde eisen voldoen. Zo is er een minimale en maximale hoogte bepaald tussen de kookplaat en afzuiging. Deze hoogtes zijn bepaald, zodat de afzuiging het beste werkt en de situatie altijd veilig blijft. Voor een gaskookplaat is de minimale hoogte 65 cm en de maximale hoogte 80 cm. Voor een inductie en keramische kookplaat is de minimale hoogte 55 cm en de maximale hoogte 80 cm.
Voordelen: veel esthetische mogelijkheden, sterke afzuiging Nadelen: vaste hoogtematen, prominent in het zicht
Een vrij nieuw fenomeen in de keukenwereld van afzuigingen is de downdraft. De downdraft is een afzuiging die zich achter of naast de kookplaat bevindt. In de meeste gevallen komt de afzuiging omhoog uit het aanrechtblad, zodra het gebruikt wordt. Deze afzuiging is voornamelijk ontwikkeld, zodat in een kookeiland het zicht niet beperkt wordt door een afzuiging. Hierdoor blijft de ruimte open en luchtig en is de afzuiging alleen zichtbaar tijdens gebruik.
Voordelen: buiten gebruik uit het zicht, erg luxueus, sterke afzuiging Nadelen: afzuigsysteem neemt veel ruimte in beslag onder het aanrechtblad
Bron: Falmec Down draft
Een ingebouwde afzuiging in de kookplaat, het klinkt in eerst instantie niet heel logisch. Want warme lucht stijgt toch? Precies, warme lucht stijgt en maar liefst met een snelheid van 1 meter per seconde. Door een afzuiging in de kookplaat te maken met een snelheid van 4 meter per seconde, wordt de warme damp direct opgezogen door de afzuiging. Op deze manier is het mogelijk om kookdampen, geuren en vetdeeltjes af te zuigen, nog voordat ze naar boven stijgen.
De kookplaat met ingebouwde afzuiging is een alternatief voor de downdraft. Let wel op, bij het kiezen van een kookplaat met ingebouwde afzuiging of een downdraft verliest u meer ruimte in het kastje onder de kookplaat. Voor de benodigde techniek is meer ruimte nodig, dan wanneer u enkel een gewone kookplaat installeert.
Voordelen: strak design, luxueus, sterke afzuiging Nadelen: afzuigsysteem neemt ruimte in beslag onder het aanrechtblad
Zoals eerder genoemd heeft de downdraft een afzuiging die omhoog komt tijdens gebruik. Een kookveldafzuiging heeft dit niet. Deze afzuiging bevindt zich vaak naast of tussen de kookplaat en opent de kleppen om de warme damp en fijn stoffen op te zuigen. Dit systeem is een combinatie van de downdraft en de kookplaat met ingebouwde afzuiging. Een nadeel van dit type afzuiging is dat deze nog niet beschikbaar is voor gaskookplaten.
Voordelen: strak design, luxueus, sterke afzuiging Nadelen: afzuigsysteem neemt veel ruimte in beslag onder het aanrechtblad
Naast de eerder genoemde afzuigingen zijn er ook nog de inbouw afzuigkappen. Hieronder vallen de ingebouwde afzuigingen, de geïntegreerde afzuigingen, de onderbouw afzuigkappen en de vlakscherm afzuigkappen. Deze afzuigkappen zijn afgewerkt met fronten die gelijk zijn aan de rest van de keuken. Hierdoor is de afzuiging volledig uit het zicht weggewerkt.
Een nadeel van onderbouw afzuigingen is dat het oppervlak minder groot is en dus minder goed werkt ten opzichte van een andere afzuigingen.
Voordelen: past in stijl van de keuken, bijna volledig uit het zicht Nadelen: onderbouw slechtere afzuiging,
Er zijn twee soorten afzuiging, je hebt afvoer naar de buitenlucht en recirculatie van de lucht. Via een luchtafvoersysteem worden warmtedampen, fijn stoffen en kookgeuren naar buiten afgevoerd. Een afzuigkap met dit systeem beschikt over een motor die ervoor zorgt dat grote hoeveelheden onzuivere lucht afgevoerd worden.
Bij recirculatie wordt er gewerkt met filters. Deze filters filteren de afgezogen lucht en blazen schone lucht weer terug de ruimte in. Hiervoor kunnen zowel plasmafilters als koolstoffilters gebruikt worden. Recirculatie in de afzuiging kan in veel gevallen erg handig zijn. Bijvoorbeeld wanneer er geen mogelijkheid is om de afzuiging op een afvoerkanaal naar buiten aan te sluiten.
Een afzuiging zonder motor wordt vaak aangesloten op de centrale afzuiging van jouw woning. Zo worden de kookgeuren, fijn stoffen en warmte dampen via hetzelfde mechanisme afgevoerd als de lucht uit het toilet en de badkamer.
In het begin vertelde we al dat wij graag samenwerken met Falmec. De reden hiervoor is dat zij kwalitatieve unieke afzuigkappen maken van Italiaans design. Zij zijn als bedrijf continu bezig met het verduurzamen en innoveren van de afzuigkappen in de keukenwereld. Een goed voorbeeld van de producten van Falmec zijn de hanglampen met ingebouwde afzuiging of de afzuigsystemen voor boven een kookeiland.
Bron: Falmec Spazio 180
-Je heeft binnen 2 werkdagen contact met ons. -Wij beschikken over een eigen werkplaats, dus wij kunnen onafhankelijk te werk gaan. -Kwaliteit staat voor ons voorop. Daarom kiezen wij voor de beste materialen en bouwen wij alles vakkundig. -Je kan rekenen op een uniek ontwerp, wij gaan nooit voor de eerste of makkelijkste optie. -DIEVORM zorgt ervoor dat je geen omkijken naar het geheel hebt. Wij regelen alles omtrent ontwerp, bouw, het plaatsen en wat daarbij verder nog komt kijken. -Wij bieden je een heldere offerte waarin alles duidelijk omschreven wordt.
Ga je de keuken renoveren en wil je advies over welke afzuigkap het beste past? Of wil je een nieuwe keuken laten bouwen en heb je een passend ontwerp nodig? Kies dan voor DIEVORM. Neem nu vrijblijvend contact met ons op en samen realiseren we dan jouw droomkeuken. Voor inspiratie kun je terecht op onze sociale media kanalen Instagram, Facebook en Pinterest of bekijk onze afgeronde projecten in ons portfolio.
Bronnen:
Neem contact met ons op, we spreken u graag.Bel 06-30295287 of vul ons contactformulier in!
Samen met mijn team maak ik het plaatje in uw hoofd visueel.
DIEVORM ontwerpbureau
Adres: Bruningweg 19 6827 BM Arnhem
Telefoon: +31 6 302 95 287
Email: info@dievorm.nl
Naam*
E-mailadres*
Uw bericht*
Alvast vooraf informatie delen met ons? Graag. Gebruik hiervoor de upload button.
Bijlage