Voor en nadelen van materialen

Elk materiaal heeft haar eigen voor en nadelen, hierdoor kun je jezelf afvragen welk materiaal het best is. Door middel van deze blog willen wij jullie uitleggen welke voor en nadelen van materialen er zijn. Op deze manier kun je zelf bepalen welk materiaal het beste is voor jouw meubel. Dus lees snel verder om de verschillende eigenschappen over hout, stof, leer en steen te leren kennen.

Voor en nadelen van hout

Zoals we hierboven benoemden, starten we met het materiaal hout. Hout is een natuurlijk product dat rechtstreeks uit de natuur vandaan komt. Hierdoor kun je in het algemeen over elke houtsoort zeggen dat het altijd een uniek product is. Dit komt door de verschillende houtvezels. Verder is onbehandeld hout erg gevoelig voor vlekken en wordt het aangeraden om hout altijd te onderhouden met was/olie/lak/beits. 

Tussen meerdere houtsoorten kunnen ook verschillende eigenschappen naar voren komen. Bijvoorbeeld teakhout, in deze houtsoort zitten olieachtige stoffen, waardoor het hout iets vettig voelt. Om deze reden wordt teakhout ook buiten veel gebruikt. De vettige basis zorgt namelijk voor een beschermlaag. Voor extra bescherming kun je natuurlijk het teakhout ook extra behandelen. Een ander veel voorkomend tropische houtsoort is mangohout. Mangohout is hard tropisch hout die de laatste tijd veel voorkomt in onze interieurs. Mangohout verschilt altijd per boom. De een is roder dan de ander. Kortom de kleuren kunnen erg variëren. Mangohout wordt vaak in de industriële interieurs gebruikt, omdat deze houtsoort vaak mooie robuuste glooiingen heeft.

Een ander veel voorkomende houtsoort is eikenhout. Een harde houtsoort die veel gebruikt wordt voor meubels, vloeren, deuren, kozijnen etc. Eikenhout wordt veel in het interieur gebruikt door de sterke eigenschappen en de kenmerkende vlamtekeningen in het hout.

Het belangrijkst om te weten van hout is dat elke houtsoort werkt. Of je nou grenen, beuken, teak, mango of eikenhout in huis hebt. Het werken van hout, betekent dat het hout kan krimpen en uitzetten. De luchtvochtigheid en temperatuur in huis hebben hier invloed op. Het is belangrijk om het hout te behandelen en te onderhouden, zodat er geen vlekken en scheuren ontstaan. Toch moet er rekening gehouden worden met het feit dat hout een natuurproduct blijft en het risico op scheuren en verkleuringen blijft bestaan. 

De behandeling van hout heeft ook nog verschillende voor en nadelen. Een lak laag is technisch gezien het sterkst. Het is namelijk een beschermlaag over het hout heen, waardoor het hout volledig afgedekt wordt. Let wel op dat er minuscule scheuren kunnen ontstaan in de laklaag door de werking van het hout. Hierdoor kunnen er kringen ontstaan wanneer er geen onderzetters gebruikt worden. 

Een was of olie trekt in het hout. Hierdoor is de beschermlaag in het hout en niet op het hout, dit maakt het resultaat vaak natuurlijker. Een was of olie behandeling maakt het hout gevoeliger voor vlekken en kringen. Wel is het makkelijker dan lak, om het hout bij te werken. Bij een laklaag moet het gehele meubel opnieuw geschuurd en behandeld worden, terwijl bij een was of olie dit ook enkel plaatselijk gebeuren kan. Voor elke behandeling geldt dat het niet bestand is tegen hitte. Zet dus nooit zomaar een hete pan op je mooie houten tafel, maar gebruik onderzetters.

Decoratieve plaatmaterialen

Wanneer je geen massief of fineer hout in huis wilt halen, kun je ervoor kiezen om decoratief plaatmateriaal te gebruiken. Bij DIEVORM werken we graag met 18 mm gemelamineerd spaanplaat. Dit is spaanplaat, met een laag MDF erop en vervolgens afgewerkt met melamine. De combinatie van deze 3 materialen zorgt ervoor dat het materiaal onderhoudsvrij, sterk en duurzaam in gebruik is. De MDF laag tussen het spaanplaat en het melamine zorgt er namelijk voor dat het materiaal erg sterk is. De melamine laag beschermt het hout tegen vocht en invloeden van buitenaf. Het spaanplaat is samengeperst van resthout. Kortom ideaal voor de mensen die een onderhoudsvrij meubel willen. Een nadeel dat je kunt noemen van decoratieve plaatmateriaal is dat het niet een natuurlijke uitstraling heeft. Hoe goed de prints van het melamine ook zijn, het blijft een kunststof. 

Voor en nadelen van stoffen materialen

Net zoals met hout zijn er veel verschillende stoffen. Hierdoor heb je ook verschillende voor en nadelen van materialen. Je kunt de verschillende stoffen opdelen in hoofdgroepen. Natuurlijke vezels, synthetische vezels en een combinatie van de twee. Natuurlijke vezels hebben van zichzelf een ademend vermogen, waardoor ze comfortabel aanvoelen. Synthetische vezels zijn kenmerkend aan de gesloten vezelopbouw. Hierdoor zijn ze beter bestand tegen vlekken en verkleuringen. 

Bij natuurlijke vezels zoals katoen, linnen, viscose en wol is het ademend vermogen en de behaaglijkheid gegarandeerd. Deze natuurlijke vezels zijn echter wel gevoeliger voor vlekken en verkleuringen van licht, omdat de vezels van nature hol opgebouwd zijn.

Synthetische vezels hebben zoals we eerder benoemende een veel dichter vezelopbouw. De vezel is bijna massief te noemen. Hierdoor is een synthetische stof als polyester, polyamide, acryl en elastaan veel beter beschermt tegen verkleuringen van UV straling en vlekken. 

Naast het materiaal heeft ook de weving van de stof invloed op de gebruiksduur van een stoffen materiaal. Een geweven stof gaat namelijk na verloop van tijd pillen en plooien. Pillen betekend dat de stof er pluizig uit gaat zien. Een grof geweven stof zal bijvoorbeeld eerder pillen dan een heel strak fijn geweven stof. Ook zal een synthetische vezel beter in vorm blijven dan een natuurlijke vezel. 

Naast de geweven stoffen, zijn er ook nog de platweefsels. Denk hierbij aan velours en microvezel. Deze stoffen hebben een hoog pooltje die heen en weer beweegt, waardoor de stof van kleurintensiteit kan veranderen. Deze vleug, maakt een stof dynamisch en speels. Helaas kunnen deze hogere pooltjes ook pletten. Dit noem je zitspiegels. Je voorkomt het pletten, wanneer je op een lage stand het meubel regelmatig stofzuigt met een meubel opzetstuk.

Kortom als je het meubel goed wilt onderhouden, dan zorg je ervoor dat je regelmatig het meubel stofzuigt. Ook helpt een goede luchtvochtigheid in huis ervoor dat de geweven stoffen minder snel pillen. 

Voor en nadelen van materialen: Leer

We hebben het al gehad over hout en stof. Nu rest nog het materiaal leer. Net zoals bij hout is leer ook een natuurproduct. Hierdoor is elk stuk leer uniek. Het karakter van het leer komt voort van de littekens die zichtbaar zijn van de insectenbeten, doornschrammen, nekrimpels, grove poriën of nerf structuren. In principe is leer een onderhoudsarm product. Let op onderhoudsarm betekend niet onderhoudsvrij. Je zult zeker 2x per jaar het leer moeten ontvetten, reinigen en opnieuw moeten invetten. Hierdoor blijft het leer mooi soepel en gaat het niet scheuren. Ook is het aan te raden om dagelijks met een licht vochtige doek het meubel af te nemen. Hierdoor kan het leer genoeg vocht opnemen. 

Er zijn een aantal verschillende soorten leer, volaniline leder, semi-aniline leder, gedekverfd leder en Geschuurd leder (suede, nubuck). Een volaniline leder is de meest natuurlijk uitziende leersoort. Er zit geen beschermlaag op het leer en het leer mag echt doorleefd worden. Een semi-aniline leder is beschermt met een licht gepigmenteerde laag. De leerkenmerken blijven goed zichtbaar, ondanks dat het leer beschermt is met een laag. Gedekverfd leer wordt het meest toegepast, omdat dit het meest gebruiksvriendelijk is. Het leer wordt afgedekt met een gepigmenteerde finishlaag, waardoor natuurlijke kenmerken minder zichtbaar worden en het leer beter beschermt is tegen vlekken en zonlicht. Tot slot is er nog geschuurd leder. Bij deze leersoort wordt de toplaag eraf geschuurd. Hierdoor krijgt het leer een zachte en comfortabele zit. Het is echter wel erg kwetsbaar voor invloeden van buitenaf. 

Voor en nadelen van stenen materialen 

Tot slot komen we bij de voor en nadelen van materialen voor steen. Denk hierbij aan natuursteen, zoals marmer, kwarts en grafiet. Of denk aan kunstmatige steensoorten zoals keramiek en composiet. De natuurlijke steensoorten zijn prachtig om thuis toe te passen. Het is echter wel oppassen met dit materiaal, want deze natuurlijke stenen zijn gevoelig voor vlekken van vloeistoffen en bijtende middelen. Dit komt omdat het materiaal vaak poreus is. Het meest gevoelige materiaal hiervan is marmer. Bekijk het lijstje hieronder om de eigenschappen op een rij te zien.

Marmer

  • Voordelen: 
    • Slijtvast 
    • Stootvast
    • Hittebestendige eigenschappen
  • Nadelen:
    • Poreus bij aderen 
    • Vlekken door vloeistoffen Gevoelig voor krassen
    • Gevoelig voor bijtende middelen
    • Kan kapot gestoten worden door een materiaal dat harder is dan het marmer.
    • Kan niet goed tegen snelle temperatuurswisselingen, snel thermoshock.

Grafiet

  • Voordelen: 
    • Krasvast 
    • Zeer hard
    • Hittebestendig 
    • Slijtvast 
    • Stootvast
  • Nadelen:
    • Kleine oneffenheden 
    • Vlekken door vloeistoffen 
    • Licht radioactief
    • Gevoelig voor bijtende middelen
    • In het geval van een gepolijst oppervlakte wil er nog wel eens een krasje ontstaan wanneer u heel veel kracht zet
    • Kan niet goed tegen snelle temperatuurswisselingen
    • Kan kapot gestoten worden door een materiaal dat harder is dan het graniet

Kwarts

  • Voordelen: 
    • Krasvast 
    • Vormvast 
    • Slijtvast 
    • Stootvast 
    • Hittebestendig 
    • Hygiënisch 
    • Niet-poreus
  • Nadelen:
    • Gevoelig voor bijtende middelen
    • Vlekken ontstaan door hete voorwerpen op het blad

De synthetische steensoorten zoals composiet en keramiek zijn minder gevoelige materialen. Over het algemeen zijn ze krasvast, vormvast, slijtvast, stootvast, hittebestendig, hygiënisch en niet-poreus. Dit maakt ze onderhoudsvriendelijk en -vrij. Het is wel belangrijk om op te blijven letten dat hitte en vloeistoffen geen vlekken achterlaten. Laat dus nooit een hete pan of een geknoeide vloeistof op het steen liggen. 

Conclusie over voor en nadelen van materialen

Kortom er zijn genoeg voor en nadelen van materialen te noemen. In de alinea’s hierboven heb je alle voor en nadelen van materialen kunnen lezen die veel gebruikt worden. Hierdoor heb je zelf de handvatten gekregen om te bepalen, welk materiaal het beste past bij het gebruik en de uitstraling van jouw meubel. Wil je meer weten over huisdiervriendelijke materialen? Lees dan onze vorige blog. Heb je toch meer advies nodig of wil je weten welke materialen er mogelijk zijn op jouw unieke meubel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en dan bedenken we samen jouw meubel op maat. Voor inspiratie kun je terecht op onze sociale media pagina’s Pinterest, Instagram en Facebook. Daarnaast kun je al onze afgeronde projecten bekijken in ons portfolio. 


Hoe ziet uw ideale keuken of kast eruit?

Neem contact met ons op, we spreken u graag.
Bel 06-30295287 of vul ons contactformulier in!

Samen met mijn team maak ik het plaatje in uw hoofd visueel.

DIEVORM
ontwerpbureau

Adres:
Bruningweg 19
6827 BM Arnhem

Telefoon:
+31 6 302 95 287

Email:
info@dievorm.nl

 




    Alvast vooraf informatie delen met ons? Graag. Gebruik hiervoor de upload button.