Wat doet kleur met de ruimte

Wat doet kleur met de ruimte? Dat is de vraag die wij vandaag gaan beantwoorden. Kleuren spelen een belangrijke rol in ons dagelijkse leven. Ze beïnvloeden onze stemming, prikkelen de zintuigen en bepalen voor een groot deel of we iets mooi vinden of niet. In dit blogartikel gaan we je wat meer vertellen over de psychologie achter kleuren en hoe deze invloed hebben op de ruimte.

In onze vorige blogartikel hebben we het uitgebreid gehad over het groter laten lijken van een kamer. Hierbij gaven we al aan dat je door middel van verf al veel kunt bereiken. In deze blog laten we je zien wat deze effecten hebben. Om het overzichtelijk te houden hebben we ervoor gekozen om telkens een ruimten iets aan te passen. Op deze manier kun je de verschillen goed vergelijken.

We starten met de basis. Op de afbeelding is te zien dat de ruimte erg open en ruim lijkt. Tegelijkertijd voelt de ruimte minder sfeervol, omdat er vrijwel geen kleuren gebruikt zijn. Door met kleuren te werken kun je de sfeer van de ruimte bepalen.

Het schilderen van een muur

woning wat doet kleur met de ruimte_betekenis van kleuren_muur links

Door één van de lange muren te schilderen in een donker groene kleur wordt de ruimte heel anders. De meubels die voor de gekleurde muur staan komen veel mooier naar voren en de lengte van de muur wordt benadrukt. Gelijktijdig wordt de ruimte iets smaller door de donkere kleur.

woning wat doet kleur met de ruimte_betekenis van kleuren_tuinmuur

De ruimte zal minder diep aanvoelen wanneer je ervoor kiest om de achterste muur te schilderen. Op de afbeelding hieronder zie je heel goed wat het effect hiervan is. De muur lijkt dichter naar je toe te komen dan daadwerkelijk het geval is.

Vind je de ruimte erg hoog aanvoelen? Kies er dan voor om het plafond te schilderen. De donker groene kleur geeft de illusie dat het plafond lager is en de ruimte voelt hierdoor knusser.

Met deze simpele voorbeelden wordt heel snel visueel duidelijk wat het effect is van een (donkere) kleur in de ruimte. De kamer voelt smaller, minder diep of lager aan. Verder geeft de kleur een bepaald gevoel af, waardoor er een sfeer ontstaat.

Het schilderen van meer muren

Het schilderen van één muur wordt niet altijd gedaan. Er kan ook gekozen worden om meerdere muren te schilderen. Hierdoor kun je ervoor zorgen om het kleur effect te versterken. Bijvoorbeeld je wilt dat de ruimte smaller en dieper aanvoelt. Dan kies je ervoor om beide lange muren in de donker groene kleur te schilderen. Het effect zorgt ervoor dat de kamer veel dieper en smaller aanvoelt.

Wil je liever een knus en geborgen gevoel krijgen? Schilder dan het plafond en de achterste wand. Door de kleur door te laten lopen, voelt de ruimte minder diep en hoog aan. Ideaal wanneer je een erg grote kamer hebt. Je voelt je omarmt door het groen, doordat de kleur doorloopt over het plafond. Je creëert eigenlijk een ruimte in een ruimte.

Op de vraag wat doet kleur met de ruimte heb je nu deels antwoord gekregen. Een donkere kleur op een specifieke muur schilderen, beïnvloed jouw gevoel over het formaat van de ruimte. Maar wat betekenen de verschillende kleuren dan? En welke kleur past goed in welke kamer? Om deze vragen te kunnen beantwoorden moeten we kijken naar de betekenis van kleuren. Elke kleur roept namelijk haar eigen emotie op.

Betekenis van kleuren

De betekenis van kleuren, wat houdt dat eigenlijk in? Elke kleur roept een bepaalde emotie of gevoel op. Deze emoties zijn te koppelen aan bepaalde karakter eigenschappen en stemmingen. In de alinea’s hieronder leggen we je uit welk effect een kleur geeft en hoe dit invloed heeft op de stemming van de kamer.

Kleuren met karakter

De keuzes die we maken bij het inrichten van ons huis zeggen iets over ons karakter. Deze keuzes zitten niet alleen in de stijl van de meubels of de type vloer. Ze zitten voornamelijk in de keuzes voor kleuren. Aan de universiteit van Westminster is een onderzoek gedaan naar het verband tussen kleurvoorkeur en persoonlijkheden. Zij kwamen tot de conclusie dat individuen met eenzelfde soort kleur, opvallend genoeg ook overeenkomende karaktertrekken hebben. Hieronder is een lijstje gemaakt met welke kleuren bij welke karaktertrekken passen.

 • Rood: doel georiënteerd en vastberaden
 • Oranje: vrolijk en energiek
 • Geel: extravert (op gecontroleerde wijze) en overtuigend
 • Blauw: analytisch en behoudend/voorzichtig
 • Groen: zorgzaam en helpend
 • Paars: troostend en houd van waardigheid
 • Wit: vreedzaam en goed in organiseren
 • Zwart: conservatief en creatief
 • Bruin: praktisch en ondernemend

Tip: kijk eens de komende tijd rond in andere interieurs, het zal je verbazen over hoe kleurgebruik iets zegt over de persoon die het huis heeft ingericht.

Stemming door kleuren

Kleuren zeggen niet alleen veel over jouw karakter, maar zorgen ook voor de stemming. Elke kleur roept namelijk een eigen gevoel op. De kleur rood motiveert en geeft energie. Daarnaast staat het voor passie en opwinding. Een blauwe kleur geeft rust en steun. Dit is goed voor de communicatie. Groen is goed voor het vertrouwen en zorgt voor balans. De kleur geel zorgt voor focus en concentratie. Deze kleur is optimistisch en geeft zelfvertrouwen. Een roze kleur staat voor romantiek en zorgzaamheid. Het helpt bij het loslaten van jouw zorgen. Tot slot zijn er nog de kleuren wit en zwart. Wit geeft een gevoel van vrijheid en onschuld. Het staat open voor inspiratie, terwijl zwart juist kracht en iets mysterieus uitstraalt.

Behalve de kleur zelf, speelt ook jouw persoonlijkheid een rol bij de beleving van een bepaalde kleur. Wij zijn geneigd om snel een kleur te kiezen die dicht staat bij onze persoonlijkheid. Een conservatief persoon zal meestal een vrij bruine inrichting hebben. De kleur bruin associëren we namelijk met traditioneel, bescheiden en beheerst. Je loopt echter wel het risico dat je interieur saai of voorspelbaar wordt, wanneer je enkel één kleur gebruikt. Daarom is het belangrijk dat je in je interieur werkt met kleur nuances. Of voeg een accentkleur toe om het interieur echt te laten spreken.

Waarneming van kleuren

Eerder in dit blogartikel hebben we gekeken naar de effecten wat kleur op een ruimte heeft. Zo laten wij zien hoe je de ruimte smaller, breder, hoger of lager maakt. Het gewenste effect bereik je door of donkere of lichte kleuren te kiezen. Hierbij geldt de regel, donkere kleuren maken een ruimte kleiner en lichte kleuren maken een ruimte groter. Het kiezen van de juiste kleuren zorgt er dus voor dat de ruimte groter of kleiner lijkt. We houden eigenlijk onze hersenen voor de gek.

Dit effect werkt ook met het onderscheiden van warme en koude kleuren. Warme kleuren zoals rood, oranje, geel en bruin voelen knusser aan dan koele kleuren zoals blauw, groen en paars. Een koele kleur maakt de ruimte frisser en dus luchtiger.

Het antwoord op de vraag: wat doet kleur met de ruimte?

Samengevat, kleur heeft veel invloed op een ruimte. De kleur bepaalt of de ruimte warm of fris aanvoelt, het bepaald de sfeer van de kamer, denk aan rustig of prikkelend. Tot slot heeft kleur invloed op het formaat van de ruimte. Met een donkere kleur kun je de ruimte naar wens kleiner laten lijken.

Kleuren komen vaak overeen met bepaalde karakter eigenschappen, waardoor sommige kleuren perfect bij specifieke personen passen. Kortom de sfeer of stemming van een ruimte wordt bepaald door het gekozen kleurenpallet.

Kleuradvies

Nu je dit artikel hebt gelezen, bevat je de handvatten om zelf goed jouw kleuren voor in huis te bepalen. Vindt je het toch erg lastig blijven? Of heb je advies nodig om te bepalen welke kleuren goed passen bij de ruimte? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Ons interieurontwerper staat voor u klaar. Zij helpt u bepalen welke kleuren goed bij de ruimte passen en hoe u deze kleuren kunt gaan toepassen. Voor inspiratie kun je terecht in ons Portfolio of bekijk onze Pinterest.


Hoe ziet uw ideale keuken of kast eruit?

Neem contact met ons op, we spreken u graag.
Bel 06-30295287 of vul ons contactformulier in!

Samen met mijn team maak ik het plaatje in uw hoofd visueel.

DIEVORM
ontwerpbureau

Adres:
Bruningweg 19
6827 BM Arnhem

Telefoon:
+31 6 302 95 287

Email:
info@dievorm.nl

 
  Alvast vooraf informatie delen met ons? Graag. Gebruik hiervoor de upload button.


  woning wat doet kleur met de ruimte_betekenis van kleuren_ woning wat doet kleur met de ruimte_betekenis van kleuren_muur links woning wat doet kleur met de ruimte_betekenis van kleuren_muur rechts woning wat doet kleur met de ruimte_betekenis van kleuren_tuinmuur woning wat doet kleur met de ruimte_betekenis van kleuren_plafond woning wat doet kleur met de ruimte_betekenis van kleuren_zijmuren woning wat doet kleur met de ruimte_betekenis van kleuren_plafond en tuinmuur