Welke huisdiervriendelijke materialen zijn er?

Of je nu al jaren een hond of kat in huis hebt, of juist erover denkt om een viervoeter in huis te halen. Het is belangrijk om goed na te denken over de huisdiervriendelijke materialen die jij in huis haalt. Denk bijvoorbeeld aan je bank of stoelen. Of de vloer, welke zijn minder krasgevoelig en kunnen tegen ongelukjes. Kortom er komt veel bij kijken wanneer je een huisdier in huis hebt. In deze blog vertellen wij je de tips en tricks om de juiste keuze te maken bij het kiezen van je inrichting.

Meubelstof huisdiervriendelijke materialen

Voor elke bank of stoel geldt dat je liever geen huisdieren hierop laat. Ze kunnen namelijk vast blijven hangen met hun nagels, of de bank word zeer pluizig door de haren die zich vermengen met de vezels. Toch willen we maar al te graag op de bank kunnen knuffelen met onze viervoeters. Ze zorgeloos over de kussens laten lopen en ons niet druk hoeven te maken of de stof kapot gaat.

Daarom geeft DIEVORM je een aantal opties die je kunt toepassen. De eerste is de meest simpele optie. Leg een deken over de bank en daar mogen de geliefde huisdieren op liggen. Nu kan het natuurlijk zo zijn, dat wanneer je niet oplet, ze alsnog ook de rest van de bank gaan gebruiken.

De tweede optie is direct bij levering van de bank of stoel aan te leren, dat ze niet de bank mogen gebruiken. Dit is vaak erg lastig, vooral, wanneer de vorige bank wel gewoon gebruikt mocht worden. Daarom is er nog een derde optie. Je kiest bij aankoop voor een synthetische stof die erg strak geweven is. Hierdoor blijft de kat of hond niet zomaar met de nagels vasthangen in de stof, blijven haren losser op de bank liggen en wordt vocht minder snel opgenomen.

Maar welke huisdiervriendelijke materialen hebben deze eigenschappen? In het lijstje hieronder zie je geschikte stoffen die je in huis kunt halen als je een huishouden met huisdieren hebt.

  • Microvezel. Dit is een strak geweven meubelstof die de uitstraling heeft van leer. Bestaat uit een mix van polyester en polyamide.

https://online-meubelstoffen.nl/product/meubelstof-bull/

 

  • Microleder. Dit is een microvezel bevestigd op een leren backing. Het leer aan de onderkant van de stof, maakt de meubelstof steviger.

https://online-meubelstoffen.nl/product/meubelstof-yacht/

 

  • Velours. Dit is een dicht geweven stof met een poolstructuur en heeft vaak een erg luxe uitstraling.

https://www.stoffenwereld.nl/adore-gold-132/

 

Deze stoffen zijn zo dicht geweven dat de nagels niet in de stof blijven vasthangen. Verder is het erg makkelijk om de bank schoon te maken, omdat de haren niet in de stof vast blijven steken. En tot slot in vergelijking tot andere stoffen, nemen deze synthetische stoffen minder snel vocht en vuil op.

En natuurlijk is leer nog een erg slimme optie. Leer is een materiaal dat gemakkelijk schoon te houden is en door de afgedekte (verf)laag erg bestand is sterk tegen krasjes. Let wel op, dat leer nooit volledig krasbestendig is en regelmatig onderhouden moet worden. Het leer blijft mooi en soepel wanneer je het goed onderhoud. Zo verleng je de levensduur van jouw meubel.

Naast het bewust kiezen van een huisdiervriendelijke meubelstof kun je er ook voor kiezen om de bank te behandelen, waardoor de stof beschermt wordt. Deze impregnatie beschermt tegen vlekken, die van de hond of kat kunnen komen. Dus als er dan een keer een ongelukje gebeurt, is dat niet gelijk een groot drama.

Huisdiervriendelijke materialen voor de vloer

Net zoals met huisdiervriendelijke meubelstoffen, moet je ook rekening houden met de vloer die je hebt liggen. Je wilt dat je vloer een lange levensduur en een hoge krasweerstand heeft. Verder wil je zo min mogelijk onderhoud aan de vloer hebben en ervoor zorgen dat de vloer gezond is voor jouw viervoeter. Je wilt niet dat ze wegglijden of ziek worden van het materiaal dat gebruikt is. In het lijstje hieronder zullen we de voor- en nadelen van bepaalde vloeren voorleggen die je bij huisdieren kunt gebruiken.

Het eerste materiaal voor de vloer is PVC. PVC wordt gezien als een harde vloer met een verende werking. Hierdoor is het voor zowel mens als die prettig om over de vloer te lopen.

Een PVC vloer heeft een erg lange levensduur (vaak tot wel 30 jaar). Er zijn wel veel verschillende soorten PVC en het is belangrijk om een goede kwaliteit te kiezen. Het liefst heb je een vloer met een 0,30 tot een 0,55 mm toplaag. Deze toplaag beschermt de vloer tegen krasjes en slijtage. Gelijktijdige is deze vlakke toplaag ook vuil en waterafstotend. De vloer is hierdoor erg goed te reinigen. Ondanks dat de vloeren erg vlak zijn, hebben ze wel een goede grip.

https://gadero.nl/floer-dorpen-pvc-walem-warmbruin-eiken/

 

Het tweede huisdiervriendelijke materiaal wat een goede optie is, is vinyl. Vinyl moet je echter wel van een goede kwaliteit kopen, anders is het niet sterk genoeg en ziet het er vaak goedkoop uit. Het is belangrijk om een dikte van 2 tot 3 mm aan te schaffen, waarbij er een toplaag van 0,25 tot o,70 mm op zit. Een vinylvloer hebben een erg goede grip, beter dan een laminaat of PVC vloer. Verder is het erg goed te reinigen en voelt het zachter aan de laminaat of PVC. In verhouding tot deze vloeren is vinyl ook goedkoper.

https://tajima-europe.com/contract-sl/contract-sl-wallnut/?utm_source=Google+Shopping&utm_medium=cpc&utm_campaign=Tajima+Europe+-+NL+Ads&gclid=Cj0KCQjwkt6aBhDKARIsAAyeLJ2-Owjkqg8-a5BZjxqLmWcCyG_S4sVv3u94WfcsLO6teVTEEJsKNwIaAnbcEALw_wcB

 

Laminaat is het derde materiaal dat we gaan bespreken. Ze zijn vaak voordeliger dan PVC maar hebben ook een minder lange levensduur. Net zoals bij PVC is laminaat erg goed te reinigen en heeft het een vlak oppervlak. In verhouding tot PVC is laminaat wel erg glad. Hierdoor glijd je huisdier of jij sneller uit.

https://gadero.nl/floer-landhuis-laminaat-vloer-rustiek-onbehandeld-eiken/

 

Het bewust kiezen van de huisdiervriendelijke materialen die je in huis gebruikt, zorgt ervoor dat je veel langer en meer geniet van je meubels. Ook hoef je je minder zorgen te maken over jouw geliefde viervoeter.

Dus wil je die nieuwe bank kopen? Of wil je een maatwerk kast of keuken laten maken? DIEVORM adviseert en realiseert voor jou! Wij hebben veel kennis over verschillende huisdiervriendelijke materialen. Wij kunnen jou de nodige interieuradviezen geven en daarnaast ook nog jouw droom keuken of kast maken. Wacht niet langer en neem nu contact met ons op! Maak je kennismakingsafspraak en samen ontwerpen wij jou droominterieur. Voor inspiratie kun je onze afgeronde projecten bekijken of ga naar onze sociale media pagina’s Instagram, Facebook of Pinterest.


Hoe ziet uw ideale keuken of kast eruit?

Neem contact met ons op, we spreken u graag.
Bel 06-30295287 of vul ons contactformulier in!

Samen met mijn team maak ik het plaatje in uw hoofd visueel.

DIEVORM
ontwerpbureau

Adres:
Bruningweg 19
6827 BM Arnhem

Telefoon:
+31 6 302 95 287

Email:
info@dievorm.nl

 
    Alvast vooraf informatie delen met ons? Graag. Gebruik hiervoor de upload button.