Meubels onderhouden, hoe doe je dat?

Meubels onderhouden hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Je moet alleen wel weten welk soort onderhoud je kunt toepassen. Thuis hebben we allemaal meubels in onze woning staan en natuurlijk wordt er tijdens de verkoop informatie gegeven over jouw gekochte kast, bank of tafel. Maar nu een paar jaar verder, weet je eigenlijk niet zo goed meer hoe je jouw meubels moet onderhouden. Daarom verstrekken wij bij DIEVORM algemene informatie over het onderhouden van jouw interieur.

Meubelstoffen onderhouden

We beginnen met het meest voorkomende materiaal in de woning. Stoffen bekledingen ook wel meubelstoffen genoemd. Er zijn veel verschillende soorten stoffen, elk met een eigen weving, kleur en eigenschappen. Grofweg zou je de stoffen in drie hoofdgroepen kunnen onderverdelen: natuurlijke stoffen, synthetische stoffen en de combinaties. De sterkte van deze stoffen wordt uitgedrukt in Martindale, hierover vertellen we je later meer. Om te weten hoe je een stof moet onderhouden, moet je weten wat de stofeigenschappen zijn.

Natuurlijke stoffen zijn materialen als linnen, katoen en wol. Een eigenschap van deze vezels is dat het een ademend vermogen heeft. Hierdoor is de behaaglijkheid altijd gegarandeerd. Een nadeel van natuurlijke stoffen is dat het ten opzichte van synthetische stoffen, vlekgevoeliger is. Ook zal een natuurlijke stof eerder verkleuren door licht, dan een synthetische stof. Kortom, bij natuurlijke stoffen moet je extra opletten met spijkerkleding en (dag)licht.

Synthetische stoffen worden op een kunstmatige manier vervaardigd. Denk hierbij aan polyester, polyamide en acryl. Het grootste verschil tussen synthetische en natuurlijke stoffen is dat de vezel van een synthetische stof massief is en dat de natuurlijke stoffen een holle vezel hebben. Door de massieve vezels is de stof beter bestand tegen vlekken en verkleuring door licht.

Stoffen meubels onderhouden is vrij simpel. Om het zo duidelijk mogelijk te maken hebben we hieronder een lijstje samengesteld.

Stoffen meubels onderhouden

  • Om jouw bank of stoel zo mooi mogelijk te houden is het goed om elke week het meubel te stofzuigen. Hierdoor verwijder je kleine zanddeeltjes die onbewust de stof kapot kunnen schuren. Let wel op dat je een speciaal mondstuk gebruikt, anders kun je de stof beschadigen.
  • Zet het liefst het meubel niet in direct zonlicht of voor een radiator/kachel.
  • Voorkom vlekken door je meubel te impregneren. Deze beschermlaag over de vezels heen, zorgt dat eventuele vlekken gemakkelijk verwijderd kunnen worden.
  • Let op met spijkerkleding. Spijkerstoffen zijn gemaakt van katoen en worden gekleurd met zeer slechte kleurstoffen. Deze kleurstoffen hebben een versneld ontkleuringsproces, waardoor de spijkerstof kan afgeven op de stof. Tevens heeft spijkerstof een schurende werking, waardoor je de stof ook kunt beschadigen.
  • Is het meubel voorzien van losse kussens? Klop deze dan regelmatig op. Zo behoud je de vorm van het meubel beter.

Houten meubels onderhouden

Hout is een natuurproduct dat rechtstreeks uit de natuur vandaan komt. Iedere houtvezel is hierdoor anders. Ook zijn er veel verschillende soorten hout, denk aan eiken, beuken, mango en bamboe. Omdat elke boom anders is, is ook elke houtsoort anders. Dit maakt elk houten meubel uniek. Naast de verschillende uitstralingen heeft ook elke houtsoort zijn eigen hardheid. Een harde boomsoort is bijvoorbeeld walnoot of eiken. Een zachte boomsoort is vaak een naaldboom.

Ook is het zo dat een boom in een kouder klimaat beter slechte weersomstandigheden kan weerstaan dan een boom uit een tropisch klimaat. De ringen van een boom uit een kouder klimaat zullen daardoor ook kleiner zijn. En des te langzamer de boom groeit, des te beter de kwaliteit.

Na de kap wordt de boom in lange planken gezaagd en mag het hout gaan drogen. Zodra het hout gereed is, wordt het meubel gemaakt. Vanaf dit moment kan er ook voor een afwerking gekozen worden. Er is de keuze tussen olie/was en lak. Een olie of was trekt in het hout en zal iets gevoeliger zijn voor vlekken dan een lak. Een lak is een laag op het hout en zal iets beter beschermen dan een olie/was. Toch is bij beide afwerkingen het noodzakelijk om onderzetters en placemats te gebruiken als je geen kringen wilt krijgen. Tot slot moet je een olie of was vaker bijwerken/onderhouden in vergelijking tot een lak.

Kortom houten meubels onderhouden is een pre om je meubel zo mooi mogelijk te houden. Door regelmatig de lak, olie of was laag bij te werken bescherm je het hout goed.

Houten meubels onderhouden

Lak

  • Makkelijk in onderhoud, niet zo kwetsbaar voor kringen. Kijk uit voor krassen, gebruik onderzetters.
  • Als de laklaag beschadigd raakt, dan moet dit vaak door een vakman hersteld worden.
  • Dagelijks afnemen met een stofdoek. Vlekken verwijderen met een goed uitgeknepen zeem. Goed nadrogen.

Was

  • Was geeft een mooie warme natuurlijk uitstraling.
  • Heeft iets meer zorg nodig. Is gevoeliger voor kringen, gebruik daarom onderzetters.
  • Regelmatig onderhouden

Olie

  • Olie geeft een mooie warme natuurlijk uitstraling en is goed beschermd tegen huishoudelijk gebruik. Meestal is dit soort olie gebaseerd op lijnolie. Vochtkringen en gebruikssporen kunnen vaak eenvoudig verwijderd worden.
  • Heeft iets meer zorg nodig. Is gevoeliger voor kringen, gebruik daarom onderzetters.
  • Bij vlekken of gebruikssporen met een staalwolletje en een beetje olie de plek of het hele meubel behandelen.

Algemene tips

  • Probeer het hout niet in direct zonlicht te plaatsen. Dit kan leiden tot vlekkerige verkleuring.
  • Hang tijdens de wintermaanden (als de lucht droog is) waterbakjes aan de verwarming om de luchtvochtigheid te reguleren.
  • Plaats houten meubelen niet te dicht bij een warmtebron (kachel, openhaard, radiator enz.).
  • Houd je aan de onderhoudsvoorschriften en gebruik onderzetters.
  • Hout zal gedurende zijn levensloop altijd iets verkleuren.
  • Als je accessoires op het meubelstuk plaatst, verzet deze dan regelmatig, zo voorkom je dat het hout op deze plekken niet of anders verkleurt.

Decoratief plaatmateriaal onderhouden

Tot slot is er nog decoratief plaatmateriaal. Dit is een materiaal dat vaak bestaat uit spaanplaat en/of MDF met een melamine laag als afwerking. Melamine is een kunststof wat vrijwel geen onderhoud vergt. Het enige wat je hoeft te doen, is af een toe een schone doek over het meubel heen halen. Dankzij deze eigenschappen is decoratief plaatmateriaal erg geliefd in de interieurbouw.

Wil je meer te weten komen over materialen? Bekijk dan onze materialen pagina waarin we uitgebreid ons meest gebruikte materialen met behorende eigenschappen bespreken. Voor inspiratie kun je terecht op onze blog, in ons portfolio of op onze sociale media kanalen Instagram, Pinterest en Facebook. Neem contact met ons op voor jouw unieke project en samen bekijken we dan welke materialen de beste optie zijn voor u thuis of op kantoor.


Hoe ziet uw ideale keuken of kast eruit?

Neem contact met ons op, we spreken u graag.
Bel 06-30295287 of vul ons contactformulier in!

Samen met mijn team maak ik het plaatje in uw hoofd visueel.

DIEVORM
ontwerpbureau

Adres:
Bruningweg 19
6827 BM Arnhem

Telefoon:
+31 6 302 95 287

Email:
info@dievorm.nl

 




    Alvast vooraf informatie delen met ons? Graag. Gebruik hiervoor de upload button.