Een industrieel interieur is tegenwoordig bijna niet meer weg te denken. Al een aantal jaren is de industriële sfeer in opmars. Maar zelf nu nog in 2022 is er regelmatig vraag naar een stoer en robuust interieur. Maar wat zijn dan de kenmerken van een industriële inrichting? In deze blog vertellen we je wat perfect past in een stoere inrichting. Dus lees vooral verder en bewaar de tips voor later.
In een eerdere blog hebben we het al kort gehad over verschillende woonstijlen. Een van deze woonstijlen is de industriële stijl. Hierin benoemde wij al dat er voornamelijk ruwe en geleefde materialen gebruikt worden. Ook is het kleurenschema vaak wat somberder en donkerder, denk aan zwart of grijs.
Voor ieder persoon is een industrieel interieur anders. De mate van industriële invloeden kan erg verschillen. Sommige mensen hebben een woning met zichtbare leidingen of ruwe muren. Ook kan er al met beton zijn gewerkt waardoor het industriële interieur al deels plaatsvindt.
Maar wanneer krijg je nou het perfecte plaatje? En hoe kun je zelf thuis een industriële sfeer neerzetten wanneer jouw huis nog niet industriële elementen heeft? Met de volgende tips kun je zelf aan de slag gaan.
We starten met de meubels. Bij het uitzoeken van meubels is het belangrijk om de volgende eigenschappen mee te nemen. Staal of metaal is altijd top. In de industriële woonkamers wordt veel met metaal gewerkt. Kies daarom voor een metalen wandkast of kies een meubel met een metalen frame in combinatie met robuust onafgewerkt hout. Des te ruwer het materiaal des te beter. Denk ook aan donkere kleuren bij de meubels, kies bijvoorbeeld voor zwart, antraciet of grijs in plaats van beige of wit. Deze donkere kleuren versterken het stoere effect.
Naast het gebruik van metaal en robuust hout, wordt er ook gewerkt met geleefde materialen. Hierbij moet je denken aan gerecycled sloophout of een tweedehands meubel waarin gebruikssporen duidelijk te zien zijn. Want in een industrieel interieur mogen er juist krasjes en deukjes te zien zijn. Dit maakt de uitstraling juist stoer en ruig, wat weer perfect past bij de industriële stijl. Tegenwoordig wordt ook steeds vaker handmatig een industriële afwerking in nieuwe meubels toegevoegd. Hierdoor krijg je altijd de gewenste grove uitstraling.
Persoonlijk vinden wij het mooist om de verhouding staal en onbewerkt hout 50/50 te verdelen. Hierdoor krijg je de warmte van het hout, maar toch de grove en ruwe uitstraling van een industriële sfeer. Wij zouden bijvoorbeeld kiezen voor metalen kasten in combinatie met (mango)hout en een massief houten eetkamer- en salontafel. Heb je hier niet de ruimte voor? Neem dan een setje bijzettafels, in plaats van de salontafel. Dit scheelt in ruimte en je kunt de tafels gemakkelijk verplaatsen.
De bekleding van de eetkamerstoelen en bank kun je ook betrekken bij het realiseren van een industrieel interieur. Een veel gekozen materiaal is leer, omdat leer een stoere uitstraling heeft. Daarnaast laat leer gemakkelijk zien dat er geleefd wordt en dat mag ook in een industriële inrichting. Elk krasje of beschadiging is welkom, om de geleefde uitstraling te krijgen. Dit draagt bij aan de charme van het rauwe randje.
Je kunt niet alleen de meubels in een industriële stijl uitkiezen, ook de vloeren en muren mogen betrokken worden in de inrichting. Denk bijvoorbeeld aan een PVC of Marmoleum vloer met een betonlook. Of geef de muren een nieuwe afwerking, waardoor deze grover wordt. Je kunt er ook aan denken om alleen de muren in een andere kleur te schilderen, denk bijvoorbeeld aan een antracieten kleur of ga voor meerdere kleuren waardoor het lijkt op pleisterwerk. Kortom er zijn genoeg manieren om de industriële sfeer in huis te brengen.
Tot slot zijn er nog de accessoires. De details maken namelijk het resultaat echt af. Maar hoe kies je dan voor de juiste accessoires? Over het algemeen vinden mensen een industrieel interieur vrij somber. Je kunt het gezellig maken door te kiezen voor fluffy plaids en kussens. Dit geeft gelijk een mooi en sterk contrast met de rest van het interieur. Om nog meer sfeer toe te voegen kun je een vloerkleed neerleggen. Deze geeft meer warmte aan de ruimte en zorgt ervoor dat de zithoek echt samen komt.
En dan zijn er nog de wandschapjes, beeldjes, vaasjes etc. Kies hierin zorgvuldig. Less is echt more. Bij het uitzoeken is het handig om op te letten bij de materialen. Kies bijvoorbeeld voor glas, grove keramieken vazen of betonnen kaarshouders. Ook de verlichting speelt een grote rol. Wat denk je bijvoorbeeld van een robuuste metalen hanglamp of een oude fabriekslamp? En kies je dan voor een nieuwe of ga je naar de kringloop? Al deze keuzes hebben invloed op jouw industriële interieur.
Voor extra opbergruimte kun je ervoor kiezen om wandplanken op te hangen. Wij raden aan om dan te kiezen voor grove houten planken. En dan niet de netjes rechthoekige planken, maar de planken die een amorfe vorm hebben.
Tip: combineer meerdere soorten hout in plaats van alleen maar 1 soort hout. Dit zorgt voor dynamiek en meer sfeer in de ruimte.
Ervaar je toch nog moeite met de juiste sfeer neerzetten? Of ben je bang dat een industrieel interieur misschien niet bij jou past. Vraag dan een adviesgesprek aan! Onze interieurontwerpers helpen jou om de perfecte sfeer te realiseren. Wil je meer hulp? Kies dan voor een van onze interieuradvies pakketten. In deze pakketten krijg je de nodige handvatten en informatie om jouw droominterieur te waarmaken. Je krijgt plattegrond indelingen en moodboards die passen bij jouw wensen en eisen.
Dus waar wacht je nog op en maak vandaag nog van jouw huis een thuis. Neem contact met ons op de mogelijkheden te bespreken. Bekijk ons portfolio met afgeronde projecten of ga naar onze Pinterest pagina voor inspiratie.
Neem contact met ons op, we spreken u graag.Bel 06-30295287 of vul ons contactformulier in!
Samen met mijn team maak ik het plaatje in uw hoofd visueel.
DIEVORM ontwerpbureau
Adres: Bruningweg 19 6827 BM Arnhem
Telefoon: +31 6 302 95 287
Email: info@dievorm.nl
Naam*
E-mailadres*
Uw bericht*
Alvast vooraf informatie delen met ons? Graag. Gebruik hiervoor de upload button.
Bijlage