Wat zijn handige interieur tips?

Je wilt je huis (opnieuw) inrichten, maar waar begin je dan? Want wat is jouw stijl? Komen er allemaal nieuwe meubels of heb je nog bestaande meubels? En bij welke kleuren en materialen voel jij je echt thuis? Met deze interieur tips kun je zelf je eigen woning (her)inrichten. Zo creëer je zelf jouw droominterieur.

Interieur tip 1: Inspiratie opdoen

De eerste tip die wij willen meegeven is, ga inspiratie opdoen. Ga naar woonwinkels en bekijk de laatste trends. Blader door woonmagazines of ga op internet surfen. Door ideeën op te doen, weet je wat je mooi vindt. Zo vindt je misschien bij de ene foto de kleuren mooi en bij de andere foto de meubels. Al deze inspiratie sla je op. Zo kun je altijd tijdens het proces even terugkijken.

Wanneer je naar woonwinkels gaat kun je adviezen en interieur tips verwachten van de interieuradviseurs die daar rondlopen. Neem deze tips van harte! Zij helpen graag om jouw droominterieur te realiseren.

Interieur tips voor het maken van een moodboard

Zodra je alle inspiratie hebt verzameld, ga je aan de slag met het maken van een moodboard. Een moodboard is een verzamelbeeld van verschillende interieur ideeën. Om een moodboard te maken is het handig om alle beeldmateriaal te categoriseren. Moderne beelden stop je dus bij elkaar en kleurrijke beelden weer bij een ander groepje. Het kan zijn dat je geen verschillende afbeeldingen hebt en duidelijk in één stijl valt. Dan kun je direct door met de volgende stap.

En die stap is tot de kern bepalen welke beelden belangrijk zijn voor jou. Bijvoorbeeld een bank met organische vormen, die ene leuke eettafel of een specifieke lamp die alle aandacht roept. Door puur naar de kern te gaan, wordt duidelijk wat bij jouw stijl past. Heb je nu een erg uitlopende stijl en denk je dat je het niet kunt combineren? Geen probleem, dan val jij waarschijnlijk onder de eclectische stijl. Deze stijl is kenmerkend doordat het een mix is van verschillende stijlen. Wil je meer weten over woonstijlen? Bekijk dan de blog: Welke woonstijlen zijn er?

Tip 3: Interieur indeling maken

Nu duidelijk is welke stijl bij jou past is het tijd om bezig te gaan met de indeling van de ruimte. En natuurlijk hebben wij weer interieur tips voor jou hiervoor. De eerste tip is dat je moet bepalen of je maatvoeringen hebt. Bijvoorbeeld een plattegrond die je hebt gekregen. Is er geen plattegrond aanwezig, dan moet je de ruimte zelf gaan opmeten. Bij het afronden is het handig om omlaag af te ronden, zo weet je zeker dat het altijd gaat passen in de werkelijkheid. Zodra je een duidelijke plattegrond hebt met maatvoeringen kun je gaan beginnen met de indeling.

Zoek de globale maten van je nieuwe meubels op en rond deze zo nodig naar boven af. Meet ook de bestaande meubels op. Met deze maten kun je in de plattegrond gaan spelen met de indeling. Een handige manier hiervoor is door op een apart blad de bovenaanzichten van de meubels in te tekenen. Deze knip je daarna uit en dan kun je met deze losse meubels over de indeling schuiven. Op deze manier durf je sneller gewaagde opties te maken, dan wanneer je ze direct aan het intekenen bent. Bonus is dat het ook sneller gaat dan elke indeling 1 voor 1 intekenen. Let wel op dat je van een gemaakte indeling een foto maakt. Dan weet je ook of je die indeling al hebt uitgeprobeerd en of je deze nog een keer wilt maken.

Als je alle interieur tips hebt gevolgd dan kun je de indeling van de meubels definitief maken. Dit doe je door de indeling te gaan intekenen in de plattegrond. Deze indeling zal leidend zijn voor de maatvoeringen van de nieuwe meubels. Het is dan ook handig om tijdens het winkelen deze plattegrond mee te nemen.

interieur tips indeling

Interieur tips bij het toevoegen van een lichtplan

Stel je gaat de woning verbouwen, dan is het handig om te bepalen of alle lichtpunten nog op de juiste plekken zijn. Doordat je een plattegrond met indeling hebt gemaakt, kun je makkelijk bepalen waar je welke lampen wilt hebben. Denk bijvoorbeeld aan een lichtpunt boven de eettafel voor de hanglamp.

Een lichtplan maken is erg technisch en kan lastig zijn. Het belangrijkste is dat je voor jezelf bepaalt waar je welke verlichting wilt hebben en dat je deze scheidt van basisverlichting en sfeerverlichting. Een lamp boven de eethoek, een lamp in de keuken en een lamp in de woonkamer zijn bijvoorbeeld basisverlichting. Een leuke vloerlamp in de hoek bij de fauteuil is sfeerverlichting.

Heb je toch hulp nodig bij het maken van een lichtplan? Schakel dan een lichtontwerper of een interieurontwerper in. Deze vakmensen hebben meer kennis en kunnen goed adviseren waar je welke verlichting moet plaatsen.

Tip 5: Blijf bij de basis en heb geduld

Één van de belangrijkste interieur tips is bij de basis blijven en geduld hebben. Want het is en blijft erg lastig, maar we kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Kies eerst de grote lijnen uit van jouw interieur. Denk bijvoorbeeld aan de bank, eettafel met stoelen en kasten. De accessoires en kleinere meubelen komen later. Het is vaak ook veel makkelijker om naderhand een bijzettafel of vloerkleed uit te zoeken. Want dan weet je al exact hoe de meubels in jouw huis eruit zien en hoeveel ruimte je hebt voor bijzetmeubelen.

Ook het aanschaffen van woondecoratie is vaak iets wat we niet kunnen laten. Maar let op! Als je alles tegelijk koopt dan bestaat de kans dat je interieur trendgevoelig is en dat je naar verloop van tijd er weer genoeg van krijgt. Koop dus in etappes accessoires en combineer oud met nieuw. Zo heb je zeker weten een tijdloos interieur.

Samenvatting van de interieur tips

Samengevat, er zijn vijf belangrijke interieur tips die je aan kunt houden bij het maken van jouw droominterieur. Start met inspiratie opdoen en maak hierna een moodboard. Vervolgens bepaal je een indeling van de ruimte en baseer je hierop een lichtplan. Tot slot moet je geduld hebben en bij de basis blijven. Als je deze tips volgt dan weten wij zeker dat je jouw droominterieur krijgt!

Vind je het lastig om je aan deze interieur tips te houden of heb je toch liever hulp bij het inrichten van jouw huis? Schakel dan onze interieurontwerper in. Zij zal jou helpen bepalen wat het beste bij jou past en hoe je het beste de ruimte kunt inrichten. Kies je voor een pakket met winkelbegeleiding dan zal ze zelfs met jou meegaan naar de winkel en adviseren welke meubels je het beste kunt aanschaffen. Voor informatie over onze interieuradviezen dan kun je terecht op de pagina interieur advies. Bij vragen kun je natuurlijk contact met ons opnemen via de e-mail of telefoon. Voor inspiratie kun je terecht op onze Pinterest of Instagram.


Hoe ziet uw ideale keuken of kast eruit?

Neem contact met ons op, we spreken u graag.
Bel 06-30295287 of vul ons contactformulier in!

Samen met mijn team maak ik het plaatje in uw hoofd visueel.

DIEVORM
ontwerpbureau

Adres:
Bruningweg 19
6827 BM Arnhem

Telefoon:
+31 6 302 95 287

Email:
info@dievorm.nl

 
    Alvast vooraf informatie delen met ons? Graag. Gebruik hiervoor de upload button.


    industrieel interieur dia 4 interieurontwerp interieur tips indeling